Bar: Orlandić novi predsjednik lokalnog parlamenta, niko od opozicije nije glasao

Zahvaljujući odbornicima vladajuće koalicije na povjerenju, Orlandić je u prvom obraćanju sa skupštinske govornice izrazio nadu da će SO punim kapacitetom raditi na ubrzanom razvoju Bara
57 pregleda 0 komentar(a)
Mićo Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Mićo Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.07.2018. 12:09h

U nastavku konstitutivne sjednice Skupštine opštine (SO) Bar, za predsjednika lokalnog parlamenta danas je izabran Mićo Orlandić (62), predsjednik barskog odbora SD i poslanik te partije u Skupštini Crne Gore.

Tajnim glasanjem, za njegov izbor su bili svih 28 odbornika vladajuće većina- DPS-SD-Biram Bar i BS.

Ni jedan od devet opozicionih odbornika nije preuzeo glasački listić, a odbornici URA, DCG, DF, PCG i SDP koji su bili na sjednici, napustili su salu prije glasanja.

Zahvaljujući odbornicima vladajuće koalicije na povjerenju, Orlandić je u prvom obraćanju sa skupštinske govornice izrazio nadu da će SO punim kapacitetom raditi na ubrzanom razvoju Bara.

Biografiju Orlandića koji je bio nosilac liste svoje partije na majskim lokalnim izborima, predstavio je Dušan Raičević, nosilac liste DPS.

Rođen u Baru gdje je završio osnovnu i srednju školu. Orlandić je diplomirao na beogradskom Fakultetu političkih nauka. Od 1981. radio je u OK SK Bar kao stručno-politički radnik i izvršni sekretar OK sve dok ga CK SK CG nije raspustio 1989. Kada je 1990. u Baru osnovana Nezavisna orgamizacija komunista, Orlandić je bio njen predsjednik.

U karijeri je do sada bio direktor JP Kulturni centar Bar, potpredsjednik Opštine Bar i odbornik u SO Bar, direktor Uprave za nekretnine, ministar bez portfelja i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, poslanik u Skupštini 1990. i od 2012.

Odbornik Demokrata Dragan Tufegdžić rekao je da će odbornici koalicije "Bar za 21. vijek" koju čine Demokratska crna Gora i Građanski pokret URA napustiti skupštinsku salu prije eglasanja.

"Da li su ljudi u Baru bili ucjenjivani da glasaju za vlast na izborima? Da li ste vi iz vladajuće koalicije ponosni na te svoje osvojene mandate, ako imate imalo ljudskog - niste. Mi nećemo dati ni ono "ne" u glasanju za predsjednika SO. Brzo će doći talas promjena u Crnu Goru i u Bar, mnogo brže nego što vi mislite. A vi samo mislite da vam je ovo čvrsta vlast u Baru. Smijaćete se još samo malo, jer drugi vjetrovi duvaju iz Evrope, zaljuljaće se i vaše fotelje i vaš sistem vrijednosti", poručio je odbornicima vlasti Tufegdžić, koji je potom sa kolegama napustio salu.

Replicirajući Tufegdžiću, nosilac liste "Biram Bar" Radomir Novaković Cakan je kazao da se može bježati cijeli zivot, ali, "ne može pobjeći od toga da se rad i trud isplate".

"Grupa građana "Biram Bar" nije prevarila nikoga. Radimo za interes građana Bara, a u njihovom interesu nije da se izlazi iz skupštinske sale, već da se u njoj razgovara. U zabludi ste, to su pokazali i izbori", rekao je Novaković.

Vasilije Lalošević (SNP) je kazao da niko ne spori apsolutnu vlast u Baru, pitajući da li je "realna stvar" što je u ovom gradu izašlo samo 52 posto glasača.

"Da li je bilo zloupotreba instrumenata vlasti i pritisaka na građane, gdje vam je ona druga polovina Bara? Ne treba seiriti i praviti busije od prve sjednice, busije i rovovi nikome ne donose dobro. Moj izlazak iz sale prije glasanja je glas revolta što ovo nije Bar kojem sam se nadao", kazao je Lalošević.

Bonus video: