Pozitivna: Vlada da naplati poreski dug

U Pozitivnoj očekuju da Vlada pokaže ozbiljnost i odgovornost, jer je najlakše povećati stopu PDV-a, odgovorna vlast mora donostiti ispravne i teške, a ne lake i pogrešne odluke
58 pregleda 10 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Pozitivna Crna Gora
Miloš Konatar, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 25.05.2013. 10:06h

Pozitivna Crna Gora oštro je protiv namjere Vlade da poveća postojeću stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) kao mjeru fiskalne konsolidacije i umjesto toga predlaže iskorišćavanje svih zakonskih mogućnosti za naplatu postojećeg poreskog duga.

U Pozitivnoj smatraju da će povećanje PDV-a usloviti rast cijena najvećeg broja proizvoda i usluga, što će neminovno prouzrokovati dalji rast inflacije.

"Nažalost, sve to će imati za rezultat smanjenje kupovne moći građana i dalje narušavanje i onako teškog socijalnog stanja najugroženijih slojeva stanovništva. Takođe, povećanje PDV-a će značiti i teže uslove poslovanja privrednih subjekata, a posebno malih i srednjih preduzeća, ugrožavajući njihov opstanak na tržištu i dalji rast nelikvidnosti crnogorske privrede", navodi se u saopštenju koje je potpisao član Predsjedništva Pozitivne, Miloš Konatar.

On je pozvao Vladu, kao i Ministarstvo finansija, da uposli sve kapacitete i iskoristi sve zakonske mogućnosti za naplatu postojećeg poreskog duga, koji prema posljednjim analizama prelazi 350 miliona eura i na taj način obezbijedi nedostajuća sredstva u budžetu.

"Za Pozitivnu Crnu Goru je neprihvatljivo da teret krize pada na naše građane i zdravi dio privrede, a da istovremeno imamo preko 350 miliona eura poreskog duga, koje Vlada i nadležno Ministarstvo ne žele ili neće da naplate. Stoga, ih pozivamo da svoje kapacitete i energiju usmjere ka naplati poreskog duga od svojih prijatelja, kumova i poslovnih partnera koji godinama rade na štetu Crne Gore i njenih građana", poručio je Konatar.

U Pozitivnoj očekuju da Vlada pokaže ozbiljnost i odgovornost, jer je najlakše povećati stopu PDV-a, odgovorna vlast mora donostiti ispravne i teške, a ne lake i pogrešne odluke.

"Pozitivna Crna Gora duboko vjeruje da je povećanje stope PDV-a pogrešna odluka i da moramo tražiti druge načine za povećanje prihoda i finansijsku konsolidaciju", zaključio je Konatar.

Vlada je na sjednici u petak načelno prihvatila predlog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost sa postojećih 17 odsto, a u naknadnoj proceduri početkom naredne sedmice treba da bude utvrđen konačan predlog.

Iz Vlade je ranije najavljena mogućnost povećanja PDV-a na 19 odsto.

Bonus video: