Šabović: Jedino sam moralno posrnuo kada sam Đukanovića podržao 1997.

"Đukanović se poziva na moral, koji je pokazao na putu od Konavala do evropskih integracija"
0 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.05.2013. 06:50h

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i premijer Milo Đukanović nazvao je "svođenjem na trgovinu" poziv poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Džavida Šabovića na raskidanje vladajuće koalicije i formiranje nove političke snage u Crnoj Gori.

Poslanik SDP-a je na to odgovorio da je formiranje građanskog pokreta jedini način da se Crna Gora vrati na put koji je zagovaran uoči referenduma.

"To je jedini način za ozdravljenje, ako već nije kasno. Dosta je što nam drugi stalno sapliću Crnu Goru, ne moramo i mi to raditi. Ovi iz DPS-a to čine najviše i najčešće", kazao je Šabović “Vijestima”.

Šabović je ranije kazao da se bliži momenat za velike događaje i stvaranje opšteg građanskog pokreta u kojem bi uz SDP bili i Pozitivna, SNP, PzP, liberali, manjinske stranke i samo pojedini “osviješćeni” poslanici DPS-a.

Šabović predlaže da SDP raskine koaliciju sa DPS>>>

Đukanović ne shvata ozbiljno Šabovića>>>

Đukanović je kazao da tom političkom stavu kao predsjednik vlade “ne bi pridavao poseban značaj”.

SDP je bojkotovao inauguraciju, a polaganju zakletve je prisustvovao samo Ranko Krivokapić, u svojstvu predsjednika parlamenta

Šabović je podsjetio da je prvi predlagao da socijademokrate ne dođu na inauguraciju Filipa Vujanovića.

"Kad sam počeo da pričam da ne treba ići na inauguraciju, u DPS-u su mislili da je to samo moj stav i da tako ne misli stranačko rukovodstvo. Kad ono, odluka Predsjedništva SDP-a jednoglasna i niko ne ode na Cetinje”, rekao je Šabović.

SDP je bojkotovao inauguraciju, a polaganju zakletve je prisustvovao samo Ranko Krivokapić, u svojstvu predsjednika parlamenta.

"Ja lično, ni moja partija nikada nijesmo trgovali. O njegovoj trgovini su nas ovih dana uvjerili prvo LP, pa Bošnjaci, koji su najavljivali otkazivanje poslušnosti jer nije ispunio ono što im je obećao"

"Nakon toga nas je napustio koaliconi partner NS, a mi morali da učestvujemo na vrlo rizičnim parlamentarnim izborima. Čak ni za jednu od tih, ni za neke druge opcije, se nijesam odlučio, već za onu opciju koja je bila najdosljednija izvedba onoga što su moralni i politički principi za koje se zalažem i koji su me motivisali da budem dio politike", rekao je Đukanović.

“Ne sumnjam da će SDP, kao pametna politička partija, suditi o toj i o drugim inicijativama i na pravi način odabrati ono što je u njihovom najboljem interesu”, dodao je on.

Međutim, Šabović je kazao da je upravo premijer pokazao kako se trguje u politici, navodeći kao primjer nesporazume oko poštovanja koalicionih sporazuma DPS-a i manjinskih stranaka:

"Ja lično, ni moja partija nikada nijesmo trgovali. O njegovoj trgovini su nas ovih dana uvjerili prvo LP, pa Bošnjaci, koji su najavljivali otkazivanje poslušnosti jer nije ispunio ono što im je obećao. Eto, ko je trgovac i ko trguje. Đukanović se poziva na moral, koji je pokazao na putu od Konavala do evropskih integracija. Ja sam jedino moralno posrnuo kad sam ga podržao 1997. i pored svega toga".

Bonus video: