Roćen ispituje teren, SDP neće za Njemcima

Kako su se postavile vladajuće stranke u Crnoj Gori prema sukobu u Socijalističkoj internacionali koji je ozvaničen juče u Lajpcigu...
7 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2013. 16:36h

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) za sada se neće priključiti novoformiranoj Progresivnoj alijansi, koju su kao alternativu Socijalističkoj internacionali( SI) formirale najuticajnije lijevo orijentisane stranke svijeta.

Progresivna alijansa formirana je juče, u Lajpcigu u okviru proslave 150 godina postojanja socijaldemokratije u Njemačkoj. Novoformiranu međunarodnu organizaciju partija lijeve orijentacije predvodi Socijaldemokratska partija Njemačke(SPD) i njen lider Zigmar Gabrijel koji se oštro sukobio sa bivšim grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom koji predvodi Socijalističku internacionalu.

Među 70 članica Progresivne alijanse iz cijelog svijeta su, osim SPD, američka Demokratska partija Baraka Omabe, britanska opoziciona Laburistička partija, Afrički nacionalni kongres...

Za razliku od Demokratske stranke Dragan Đilasa i Borisa Tadića koji su gromoglasno u srpskim medijima najavljivali odlazak u Lajpcig i članstvo u Progresivnoj alijansi, koje istovremeno znači i izlazak iz Socijalističke internacionale, vladajuće stranke u Crnoj Gori stidljivo su najavile svoje prisustvo u Njemačkoj, bez pominjanja osnivanja nove značajne grupacije socijalista i podjele u SI. Tako je iz DPS saopšteno da će član Predsjedništva Milan Roćen, na poziv njemačkog SPD, prisustvovati 150. godišnjici postojanja ove partije.

Iz SDP nije ni izdato saopštenje da su dobili poziv, iako se ta i sve ostale crnogorske partije oglašavaju i zbog manje značajnih boravaka u inostranstvu

Iz SDP nije ni izdato saopštenje da su dobili poziv, iako se ta i sve ostale crnogorske partije oglašavaju i zbog manje značajnih boravaka u inostranstvu. Prema informacijama “Vijesti” SDP u Lajpcigu predstavlja potpredsjednik te partije Ivan Brajović. Iz Skupštine je prekjuče objelodanjeno da će predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić prisustvovati svečanosti u Lajpcigu povodom obilježavanja 150 godina od osnivanja Radničkog pokreta i socijaldemokratije u Evropi.

Skupu u Lajpcigu nije prisustvovao lider DPS Milo Đukanović, iako jedan izvor “Vijesti” tvrdi da je potvrdio svoj dolazak, a što nije bilo po volji dijelu poslanika SPD. Međutim, portparol DPS-a Časlav Vešović je kazao da je ta partija dobila poziv da učestvuje na proslavi godišnjice SPD-a, ali ne i na inicijalni sastanak za formiranje Progresivne alijanse. Dodao je i da je odlučeno da vladajuću partiju u Lajpcigu predstavljka Roćen.

“Kao i uvijek pratićemo dešavanja u međunarodnim asocijacijama koje su nam programski i ideološki bliske i donijeti adekvatnu odluku o saradnji ili članstvu. To ćemo činiti, prije svega, vođeni interesima DPS-a i socijalističkih prinicipa”, kazao je Vešović.

Šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić kazao je da njegova stranka ostaje u Socijalističkoj internacionali.

“Mi smo najstarija članica internacionale i ostajemo u njoj. Od 1996. smo članovi i ne dovodi se u pitanje naš status. Znam da smo prije 20 dana organizovali skup na kom su bili predstavnici partija evropskih socijalista i nijesmo izlazili iz te organizacije”, kazao je Stanić “Vijestima”.

Stanić je kazao da njegova stranka ostaje u Socijalističkoj internacionali

DPS je od polovine 2008. godine stalni član SI, nakon što je SDP godinama lobirao za to. Na Kongresu SDP u Podgorici prije nekoliko godina prisustvovao je Luis Ajala, generalni sekretar SI.

Internacionala sabor diktatora

Predsjednik njemačkog SPD-a i jedan od osnivača Progresivne alijanse Zigmar Gabrijel rekao je da je cilj te asocijacije stvaranje jake koalicije ljevičarskih partija iz cijelog svijeta koja će donijeti demokratski, socijalni i ekološki progres.

On je kao razloge za napuštanje SI naveo da je ta organizacija “postala sabor diktatora i despota, pojam nedemokratije i da se time survala u političku beznačajnost”. Osnivanje Progresivne alijanse je kulminacija nezadovoljstva uticajnih socijalističkih partija i nesuglasica njemačke SPD i šefa Socijalističke internacionale Jorgosa Papandreua. Gabrijel je u otvorenom pismu optuživao Papandreua za korupciju i tvrdio da autokratski vodi asocijaciju.

Bivšem grčkom premijeru zamjerano je i što iz Internacionale nije isključio Nacionalnu demokratsku partiju bivšeg egipatskog predsjednika Ho - snija Mubaraka, već je to uradio samo nekoliko mjeseci prije nego što je taj režim srušen tokom Arapskog proljeća.

Oland i Gabrijel na proslavi

Napade njemačkih socijaldemokrata Papanderu je nazivao pokušajem stvaranja podjela u Internacionali. Svečanosti u Lajpcigu, između ostalih, juče je prisustvovao francuski predsjednik, socijalista Fransoa Oland, i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je bila gost nove grupacije socijalista, kao liderka konzervativne Hrišćansko demokratske unije.

Bonus video: