Šabović predlaže da SDP raskine koaliciju sa DPS

"Ideja nije samo moja. Ona se iskristalisala iz brojnih razgovora i osmišljena je nakon onoga što sam čuo od birača, ali i funkcionera i članova SDP-a"
87 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Džavid Šabović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.05.2013. 09:26h

Poslanik SDP Džavid Šabović kazao je da je neophodno formiranje nove političke snage u Crnoj Gori, koja bi preporodila našu državu i u koju bi ušli predstavnici SDP, Pozitivne, SNP, PZP, LP, manjinskih partija i samo pojedini poslanici DPS.

Šabović će, kako prenose "Dnevne novine", ubrzo inicirati u organima svoje partije da počne realizacija ove ideje i, kako naglašava, "bliži se momenat za velike događaje i za stvaranje opšteg građanskog pokreta".

"Ukoliko se formira pokret u toku ove godine, to bi značilo da će SDP napustiti koaliciju sa DPS-om. U novom pokretu bi se našli samo pojedini članovi DPS. Nešto mora da se desi, jer je trenutno stanje u državi neizdrživo. Treba da se formira opšti građanski pokret koji bi preporodio Crnu Goru", kazao je Šabović.

On je naveo da je SDP partija koja ne želi da dozvoli da se ruši Crna Gora i ima rješenje koje će preporoditi državu.

"Moramo da imamo pravog slobodnog građanina koji će imati uslove da živi, čija djeca neće ići napolje nego će da ostanu ovdje u državi da rade"

Poslanik SDP kaže da je ideja o formiranju pokreta već duže prisutna. Upitan da li će se realizovati ove godine, odgovario je:

"Momenat se bliži za neke velike promjene".

Šabović naglašava da očekuje da se u pokretu nađe samo jedan dio iz najjače političke partije u Crnoj Gori.

"Tu bi se našao samo određeni dio DPS, mlađi posebno, onaj osviješćeni", kaže Šabović.

Demokratski front je, kako prenose "Dnevne novine" jedini koji nije poželjan za saradnju zbog dijametralno suprotnih stavova sa SDP, ali Šabović smatra da ima još nade za pojedine stranke koje čine taj savez. Tako kaže da bi novi pokret SDP možda mogao da sarađuje sa Pokretom za promjene ukoliko se vrati na svoj put i prestane da luta više.

"Oni su skrenuli sa puta odavno. Treba da se vrate tamo odakle su krenuli", kaže Šabović.

On ističe da je neupitno da li bi mogli da sarađuju sa Pozitivnom Crnom Gorom. U tom pokretu bi bilo mjesta i za liberale, ali ne ove, kako kaže Šabović, današnje.

"Liberali treba da se probude, jer oni spavaju. Zapravo ja ne znam gdje su oni pravi liberali. Jako, jako mi je žao što ih nema. Ne mogu da zaboravim one liberale koji su mi 90-ih vratili nadu da u Crnoj Gori ima i drugačijih od one lude većine koja je u to vrijeme radila ono što je radila", kazao je Šabović.

On navodi da bi se u novi pokret svakako uvrstile i manjinske partije. SDP je partija koja se, kako kaže Šabović, zalaže za ravnopravnost svih, bez obzira ko su i odakle su.

"Pokret bi preporodio Crnu Goru", siguran je Šabović

Bonus video: