Samo Krivokapić na inauguraciji Vujanovića?

Opozicionari ostaju pri stavu da neće prisustvovati sjednici na kojoj će Filip Vujanović položiti zakletvu, predsjedništvo SDP danas odlučuje o dolasku
122 pregleda 18 komentar(a)
Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.05.2013. 07:12h

Šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić mogao bi biti jedini predstavnik Socijaldemokratske partije (SDP) iz zakonodavne vlasti, na sjednici Skupštine na kojoj će Filip Vujanović položiti zakletvu, saznaju “Vijesti” u SDP-u.

Predsjedništvo manje vladajuće partije će danas neposredno prije početka sjednice Skupštine odlučiti da li će i u kojem broju prisustvovati inauguraciji predsjednika čiju su kandidaturu osporavali i pred Ustavnim sudom.

Prema informacijama “Vijesti”, jedna od opcija koju za sada ozbiljno razmatraju je da samo Krivokapić kao predsjednik parlamenta otvori petu sjednicu redovnog proljećnog zasjedanja, dok ostali poslanici ne bi bili u Vladinom domu na Cetinju.

"Marš protiv mafije": Kolona od pedesetak ljudi ide ka Cetinju >>>

To bi značilo da za njeno održavanje neće biti kvoruma za koji je potreban 41, od ukupno 81 poslanika. Ali kako to Poslovnikom o radu Skupštine nije precizirano, ostavljen je prostor za slobodno tumačenje da li je na otvaranju potrebno prisustvo više od 41 parlamentarca.

Poslovnikom je predviđeno samo da sjednicu otvara predsjednik, ili neko od potpredsjednika i utvrđuje da li je prisutna većina od ukupnog broja poslanika.

Izvor “Vijesti” iz SDP-a kazao je i da ta partija razmatra i mogućnost da sjednici, uz Krivokapića, prisustvuju i ministri iz Vlade Mila Đukanovića jer oni, prema njegovim riječima, predstavljaju državne institucije – ministarstva i parlament.

Prema članu 97 Ustava Crne Gore predsjednik države stupa na dužnost danom polaganja zakletve pred poslanicima u Skupštini.

Ono što je, za sada, jedino izvjesno je da sjednici koja bi trebalo da ima svečani karakter, neće prisustvovati kompletna opozicija i poslanik SDP-a Džavid Šabović, koji je ranije kazao da bi to bilo licemjerno.

"Biće zanimljivo ukoliko poslanici SDP-a ne budu prisustvovali, a još zanimljivije i ukoliko budu prisustvovali. Kao i sve ostalo u ovim predsjedničkim izborima i to je polje gdje ćemo prisustvovati još jednom „kreativnom" tumačenju"

"Biće zanimljivo ukoliko poslanici SDP-a ne budu prisustvovali, a još zanimljivije i ukoliko budu prisustvovali. Kao i sve ostalo u ovim predsjedničkim izborima i to je polje gdje ćemo prisustvovati još jednom „kreativnom" tumačenju", kazao je ranije Perić.

To je juče ponovio i njegov partijski kolega Mladen Bojanić koji je radiju Antena M kazao da poštuju stav međunarodnih institucija koje su priznale zvanične rezultate Državne izborne komisije, ali i da ta partija ostaje pri stavu da neće dati legimitet tom izbornom rezultatu.

Prema mišljenju poslanika SNP-a Velizara Kaluđerovića međunarodnu javnost ne bi trebalo da čudi to što opozicija neće prisustvovati.

“Nakon što je ukupna parlamentarna opozicija poslije velikog građanskog protesta ispostavila zahtjev vlastima da donesu poseban zakon o poništavanju izbora, potpuno je logično da predsjednik ne treba da položi zakletvu pred opozicijom koja stoji iza zahtjeva da se izbori ponište”, kazao je on.

“Imamo saopštenje visokih funkcionera SDP-a da neće prisustvovati inauguraciji, ali to je svakako na njima da odluče. Mi svakako smatramo da bi za demokratske procese bilo dobro da ne prisustvuju"

“Imamo saopštenje visokih funkcionera SDP-a da neće prisustvovati inauguraciji, ali to je svakako na njima da odluče. Mi svakako smatramo da bi za demokratske procese bilo dobro da ne prisustvuju. Vjerujemo da ne bi trebalo da prisustvuju jer su se prvi usprotivili kandidaturi Vujanovića. Osim toga, neki njihovi predstavnici iz biračkih odbora su javno svjedočili o flagrantnoj krađi na biračkim mjestima”, kazao je Đukanović za podgorički radio.

Njegovo mišljenje dijeli i predstavnik Pozitivne koji se nada polupraznim klupama u Vladinom domu. ”Ja se nadam da će biti dosljedni onome što su govorili prvo o kandidaturi Vujanovića, a zatim i o izbornom danu”, kazao je Bojanić.

Vujanovića je prije pet godina na crvenom tepihu dočekao Krivokapić, a tadašnju inauguraciju obilježili su brojni propusti u organizaciji. Pored njih dvojice svečanim tepihom prošetao i premijer Milo Đukanović i poslanik DPS-a Miodrag Vuković, a muzika je greškom svirala da pozdravi novog predsjednika u trenutku kada su iz limuzina izlazili Ranka Čarapić i Branimir Gvozdenović.

Danas se povodom Vujanovićeve inauguracija organizuje i "Marš protiv mafije" od Podgorice do Cetinja kojim će građani iskazati nezadovoljstvo izbornim rezultatom i cjelokupnim stanjem u državi. Građani su, prema ranijim najavama, u protestnu šetnju krenuli jutros u 4 sata i 30 minuta u blizini UDG-a.

Bonus video: