Lukšić: Protest 18. marta je još jedna podrška radu Vlade

Lukšić je rekao da je zadovoljan zbog efikasnog postupanja nadležnih državnih organa u slučaju napada na Oliveru Lakić
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 14:11h

Premijer Igor Lukšić smatra da, nakon efikasnog postupanja nadležnih organa u slučaju napada na novinarku Vijesti Oliveru Lakić, više niko ne može dovesti u pitanje kredibilitet Vlade da nastavi sa realizacijom svojih prioritetnih obaveza.Potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Neven Gošović, pitao je Lukšića, tokom premijerskog sata, šta će Vlada preduzeti da u Crnoj Gori zaživi vladavina prava, navodeći da se u državi u kojoj se novinarima ugrožavaju osnovna ljudska prava, a izostane pravna zaštita, ne može govoriti o postojanju prava.Lukšić je rekao da je zadovoljan zbog efikasnog postupanja nadležnih državnih organa u slučaju napada na Lakić, navodeći da očekuje da taj slučaj uskoro bude procesuiran i riješen.Prema njegovim riječima, stvar se ne završava time što će biti priveden počinilac tog vandalskog čina, već je neophodno da se u daljem procesu efikasne tužilačke istrage dođe do svih motiva i pozadine takvog događaja.“Siguran sam da poslije ovako efikasnog postupanja nadležnih organa više niko ne može dovesti u pitanje kredibilitet Vlade i želju Vlade da ne samo rasvijetli svaki vandalski čin, bilo da je pojedinačan ili organizovan, već sam siguran da ovim pokazujemo da ova Vlada ima pun kredibilitet da nastavi sa realizacijom svojih prioritetnih obaveza”, ocijenio je Lukšić.

Protest je podrška radu Vlade?

Gošović je pozvao sve članove i simpatizere SNP da budu na građanskom protestu 18. mart. “Da skupa sa svi građanima čiji je cilj izgradnja Crne Gore jednakih prava išansi za sve podržimo opravdane zahtjeve organizatora protesta”.

Lukšić je naveo da je poziv na protest političko pravo, ali da ne vidi posebnu korist organizatorima od toga

Lukšić je naveo da je poziv na protest političko pravo, ali da ne vidi posebnu korist organizatorima od toga.Lukšić smatra da je protest “još jedna podrška radu Vlade”.

“Jer smatram da zahtjevi u potpunosti korespondiraju sa onim što su naši prioriteti, a to je izgradnja evropskog društva”, rekao je on. “Smatram da je to u potpunosti podrška Vladi da izgradi institucionalni sistem kojim sa bavimo više godina”.Odgovarajući na pitanje Gošovića koje će mjere sprovesti da spriječi ponavljanje pravnog nasilja u Andrijevici, Lukšić je rekao da činjenica da je postupanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) bilo usmjereno na stvaranje uslova kako bi se obezbijedio nesmetan rad skupštine Opštine Andrijevica upućuje na neutemeljenost ocjena o postojanju pravnog nasilja.“Siguran sam da ćemo se složiti da neverifikovanje mandata odbornika u skupštini lokalne samouprave, bilo da se radi o Andrijavici ili bilo kojoj drugoj samoupravi, ne može biti demokratski niti princip poštovanja vladavine prava za koji se toliko zalažete”, rekao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, u demokratskoj praksi je normalno da u jednom trenutku izgubite podršku u predstavničkom tijelu i da novoformirana većina izabere nove nosioce izvršne vlasti. “Ono što sigurno nije demokratska praksa je da se kroz onemogućavanje verifikacije mandata te većine vrši blokada rada predstavničkog tijela. Zakazivanje sjednice skupštine Opštine od predsjednika sa datumom na koji je trebalo čekati godinu ne ide u prilog njegovoj posvećenosti rješavanju problema lokalne zajednice ni njegove profesionalnosti”, kazao je premijer.Lukšić je poručio da bi nepostupanje MUP-a u odnosu na te pojave bilo u konktekstu podrške ponašanja suprotnom ne samo zakonu, nego interesima lokalnog stanovništva.Premijer je kazao da će Vlada svojom i aktivnostima resornih ministarstava ostati potpuno posvećena sprovođenju zakona i punoj afirmaciji vladavine prava.“Kao što će institucije pravosuđa preispitati bilo koju odluku minisatrstva ili lokalne samouprave, kada za to određena strana na zakonu utemeljen način pokaže interes. Izuzetak u tome nije, niti će, niti može biti odluka koju je skupština Opštine Andrijevica donijela 10. marta”, zaključio je Lukšić.

Galerija

Bonus video: