Pejanović-Đurišić izabrana za ministarku odbrane

Goran Danilović je pitao premijera da li zna koliko će Pejanović-Đurišić trebati da nauči “taj kompleksni posao”
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 16:01h

Skupština Crne Gore izabrala je glasovima vladajuće koalicije Milicu Pejanović-Đurišić za novu ministarku odbrane.

Pejanović Đurišić će na toj funkciji zamijeniti Bora Vučinića, koji je u međuvremenu izabran za direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Nju je na tu funkciju predložio premijer Igor Lukšić. On je kazao da Pejanović-Đurišić za tu funkciju preporučuje lični autoritet, političko i iskustvo u vanjsko-političkim poslovima.

Nova ministarka odbrane je odgovarajući na pitanje zbog čega se poslije toliko godina pauze vratila u politiku kazala je da je mnogo važnije pitanje "zbog čega je poslije više od 20 godina bavljenja politikom odlučila da prvi put bude dio izvršne vlasti."

Pejanović-Đurišić je kazala da je osnovni motiv koji je vodio činjenica da u ovom ključnom momentu za Crnu Goru može dati svoj doprinos i da bi to trebalo da uradi svako ko misli da može pomoći državi na putu evroatlanskih integracija.

"Oduvijek sam bila poznata kao osoba koja je voljela izazove i izazovne poslove, mislim da je Ministarstvo odbrane jedan takav izazov, te da je trenutak u kojem se nalazi Crna Gora, kada se odlučuje o njenog daljem evropskom putu najveći izazov", kazala je Pejanović-Đurišić novinarima.

"Oduvijek sam bila poznata kao osoba koja je voljela izazove i izazovne poslove, mislim da je Ministarstvo odbrane jedan takav izazov", kazala je Pejanović-Đurišić

20 opozicionara bilo protiv

Za izbor Pejanović-Đurišić glasalo je 45 poslanika vladajuće koalicije, dok je 20 predstavnika opozicije bilo protiv, a tri poslanika su bila uzdržana.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je tokom skupštinske rasprave da je za tu stranku i Hrvatsku građansku inicijativu prihvatljiv predlog o izboru Pejanović-Đurišić."Neophodno je da se što prije izabere novi ministar odbrane, a izbor Pejanović-Đurišić je garancija da će poslovi nastaviti da se rješavaju na najvišem nivou", pojasnio je Vuković i dodao da je pred njom veliki posao.Prema njegovim riječima, Pejanović-Đurišić ima biografiju uspjeha koji se ne mogu dovesti u pitanje.

SNP očekuje ukidanje ISAF misijePoslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bulatović rekao je da ta stranka od novog ministra odbrane očekuje da predloži ukidanje ISAF misije u Avganistanu, zato što je rizična i skupa.

„Ona nadomješta nizak standard ljudi u Vojsci, a odlazak tamo su bodovi za stan i dnevnice“, ocijenio je on.Bulatović je kazao da će SNP svoj odnos prema budućem ministru definisati prije svega prema Lukšiću kao premijeru kontinuteta u odnosu na Mila Đukanovića. „A zna se šta mi o Đukanoviću mislimo“.

Pejanović-Đurišić preporučuje prozapadna orjentisanostPoslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da ta partija podržava izbor Pejanović-Đurišić i podsjetio da je Ministarstvo odbrane jedno od četiri za koja je potrebna koaliciona saglasnost.

On je kazao da Pejanović-Đurišić posjeduje profesionalnu ostvarenost i političko iskustvo, a da je preporučuje i prozapadna orijentisanost.

„Kao i što je u ključnim trenucima za okretanje točka crnogorske istorije znala da prepozna da ga treba okrenuti ka nezavisnosti“.„Iako bi za njeno političko iskustvo u periodu devedesetih godina mogli dati primjedbe, ali ona se u tadašnjim dešavanjima ipak podosta držala po strain”, rekao je Konjević..

Danilović: Kompleksan posao

Nova srpska demokratija neće podržati izbor Milice Pejanović Đurišić za ministra odbrane jer, kako je naveo poslanik Goran Danilović, ne postoji niti jedna preporuka koja je svrstava u red dobrih kandidata za tu funkciju.On je pitao premijera Igora Lukšića da li zna koliko će Pejanović-Đurišić trebati da nauči “taj kompleksni posao”. Prema njegovim riječima, u Ministarstvu, parlamentu i u Vladi ima mnogo više kandidata koji bi bili bolji od nje.

"To što zna jezike i to što je dugo u diplomatiji je ne preporučuje za ministra", zaključio je Danilović

Medojević očekuje kadrovske promjenePredsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević rekao je da mu je drago da je na mjesto ministra odbrane postavljena prozapadno orijentisana ličnost, imajući u vidu, kako je rekao, prethodno kadrovsko rješenje i uticaj koji je "ministar ruskih integracija" imao na sektor odbrane.On je naveo da su postojale kontroverze oko zapošljavanja nekadašnjih visokih obavještajaca vojske bivše države, kao i kadrovske politike koja je kompromitovala Crnu Goru kod zapadnih partnera."To je rezultiralo određenim brojem reagovanaja, demarša od NATO saveza prema Vladi, za koju do skoro nijesam znao. Kao član Odbora za bezbjednost i odbranu smatram da je bivši ministar ili premijer trebalo da nas upoznaju da je NATO slao demarše Vladi zbog zabrinutosti oko dešavanja u sektoru bezbjednosti kad je u pitanju afera listing i prisluškivanje stranih ambasada", naveo je Medojević.

On smatra da premijer Igor Lukšić konačno pokušava da pročisti ideološki svoj kabinet i da ima ljude koji su prozapadno orijentisani.Medojević od novog ministra očekuje da odmah iskaže odnos prema kadrovskim rješenjima, posebno kada se radi o pomoćniku ministra odbrane, "koji je izbačen iz Agencije za nacionalnu bezbjednost zbog nedozvoljenih kontakata sa drugim službama".

Predsjednik kluba albanskih poslanika Vaselj Siništaj kazao je da će taj klub najverovatnije biti uzdržan prilikom glasanja za novog ministra odbrane.Siništaj je naveo da neće podržati imenovanje Duška Markovića za ministra za ljudska i manjinska prava.

Siništaj je naveo da neće podržati imenovanje Duška Markovića za ministra za ljudska i manjinska prava

Predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić kazao je da će ta partija glasati za izbor Pejanović-Đurišić.“Ona ima dovoljno znanja i senzibiliteta za obavljanje te funkcije. U sektoru odbrane je urađeno mnogo za transformaciju sistema, posebno na usaglašavanju sa međunarodnim standardima”, rekao je Mustafić.On je kazao da BS podržava novi predlog za ministra odbrane i zbog toga što se povećava rodna ravnopravnost u najvišoj izvršnoj vlasti.nova min mpđ odgovaraju na pitanje zbog čega se poslije toliko god pauze vratila u politiku kazals je da je mnogo važnije pitanje "zbog čega je poslije više od 20 god. bavljenja politikom odlučuila da prvi put bude dio izvršne vlčasti"

pđ je kazala da osnovni motiv koji je vodio jeste činjenica da u ovom ključnom momentu za cg može dati svoj doprinos i da bi to trevalo da uradi svako ko misli daq može pomoći cg na putu eatlan integraciojs.

"oduvijek sam bila poznata kao osoba koja je voljela izazove i izaznovne posove, mislim da je min oban jedan takav izazov te da je trenutak u kojem se nalazi cg kada se odlučuje o njenog daljem evrop putu najveći izazov." nakon što itzu

Galerija

Bonus video: