Na potjernici aktivista DPS-a optužen za kupovinu ličnih karti

Oni su kazali da Krgović dokumenta kupuje za DPS, a da mu instrukcije stižu iz centrale u Nikšiću
63 pregleda 0 komentar(a)
DPS Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
DPS Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.03.2012. 08:06h

Uprava policije u Herceg Novom poslala je osnovnom tužiocu Snežani Zejnilagić krivičnu prijavu protiv Milije Krgovića i Željka Mijovića zbog “povrede slobode opredjeljenja pri glasanju”, shodno članu 176 Krivičnog zakona. Protiv Krgovića, koji je do sada bio nedostupan istražnim organima, policija je raspisala potjernicu.

Novljanin Branko Miljanić i još tri mladića iz tog grada su Krgovića ranije označili kao čovjeka koji je od njih, preko Mijovića kao posrednika, uzeo lične karte kako ne bi glasali na lokalnim izborima 7. aprila. Krgović je prema, tvrdnji mladića, za kupovinu dokumenata obećao po 80 eura, ali im taj novac na kraju nije dao.

Oni su kazali da Krgović dokumenta kupuje za DPS, a da mu instrukcije stižu iz centrale u Nikšiću. Za djelo za koje se sumnjiči Krgović predviđena je kazna zatvora do tri godine. Krgović je rođen u Mojkovcu, a nastanjen je u Tivtu, gdje je i na biračkom spisku.

Posljednje četiri godine u Herceg Novom je radio u agenciji “Sekjuriti Popović” kao obezbjeđenje u jednoj banci, a potom je otvorio kafanu. Neke od njegovih bivših kolega tvrde da je Krgović bio upleten u “mnoge prevare i nedozvoljene radnje”.

Prije pet godina Krgović je bio optužen za rasturanje lažnih novčanica, zbog čega je jedno vrijeme proveo u Istražnom zatvoru u Spužu.

DPS: Fingiranje pred izbore

Komentarišući tvrdnje da se u Herceg Novom kupuju lične karte, Miodrag Vuković (DPS) ocijenio je da se radi o fingiranju situacije pred lokalne izbore.

Prije pet godina Krgović je bio optužen za rasturanje lažnih novčanica

On smatra da opozicija time pokušava da nanese štetu DPS-u: “Neko je uzeo lične karte od nekih mladića, pobjegao je, nema ga i sad ne odgovoraju oni koji su to radili, nego treba da odgovara onaj koji je optužen”.

Vuković vjeruje da će državni organi obaviti posao i pokazati da su “krivici oni koji dižu najveću galamu”.

On tvrdi da je DPS prijavio slučaj policiji, kada su mladići došli da se žale.

“Ti mladići su došli i žalili se Opštinskom odboru DPS-a da je jedan čovjek uzeo njihove lične karte obećavajući im neki novac, koji je manji nego što se ranije plaćalo. Pošto niko iz DPS-a nije znao o kojem se čovjeku radi, niti je iko za njega čuo, prepustili su stvar državnim organima”, kazao je Vuković.

SNP: Ni prethodni slučajevi nisu riješeni

Velizar Kaluđerović (SNP) smatra da slučaj ima osnova za sumnju da se ponavljaju stvari koje su bile katrakteristika svih izbora u proteklih 15 godina.

On je upozorio da vlast pokušava da utiče na izbore zloupotrebom moći, prljavog novca i pojedinaca koji su spremni da unovče biračko pravo: “To je opasna pojava, jer se gubi suštinska volja na izborima, a onaj koji tako dolazi do većine je u prilici da se hvali onim što u suštini nije zaslužio kod građana”.

On je podsjetio da je uoči referenduma o nezavisnosti policija napravila zapisnik kada je nekoliko pojedinca uhvaćeno kako preprodaju lične karte

On je podsjetio da je uoči referenduma o nezavisnosti policija napravila zapisnik kada je nekoliko pojedinca uhvaćeno kako preprodaju lične karte, ali da taj slučaj do danas nije procesuiran.

U SDP-u su tražili da nadležni organi hitno ispitaju tvrdnje da se u Herceg Novom nudi novac za kupovinu ličnih karata. Mirko Stanić iz medijskog pula SDP-a smatra da takve pojave, ukoliko postoje, mogu baciti ozbiljnu sjenku na demokratičnost izbornog procesa.

“Zalažemo se da nadležni organi ispitaju i ovu, ali i ranije sumnje o političkoj korupciji u Podgorici i Andrijevici”, kazao je Stanić.

Kancelarija OSCE-a i Delegacija Evropske unije (EU) u Podgorici “Vijestima” juče nijesu odgovorile na zahtjev da prokomentarišu slučajeve kupovine ličnih karata u Herceg Novom i pitanje šta će učiniti povodom toga.

Bonus video: