File jasno aludirao da je Afera "Snimak" jedan od najvećih problema

Za razliku od predstavnika NVO, poslanici saopštenje Štefana Filea čitaju različito
59 pregleda 6 komentar(a)
Štefan File, Foto: Duško Miljanić
Štefan File, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 16.05.2013. 17:03h

Daleko od očiju crnogorske javnosti, prvi čovjek Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić sastao se sinoć sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom koji je konstatovao da se izazovi na političkoj pozornici Crne Gore gomilaju te da je vrijeme da se rješavaju, a reakcije nevladinog sektora i političkih aktera su oprečne.

File u saopštenju kaže i da je jedan od ovih izazova povjerenje građana u državne institucije, naglašavajući da su među drugim izazovima zaostajanje u reformama, potreba da se ojača vladavina prava i pravosudno i političko rješenje afere 'Snimak'. Prvi čovjek parlamenta je dobro čuo oštre kritike.

"Posjeta Briselu je bila poslije vremena predsjedničkih izbora koji nisu dali dobar vjetar našim evropskim jedrima, nego otvorili nove političke probleme za koje se mislilo da su prošli", kazao je Krivokapić.

Poslanici različito reagovali

Poslanici saopštenje Štefana Filea čitaju različito.

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković kaže da je File ponovio ocjene koje svi znaju, a koje se odnose na sporost u reformi sistema, ustavnim promjenama i na povjerenje građana u institucije.

"To je poslato na adresu parlamenta, a u njemu su različiti ljudi - oni koji hoće da rade i oni koji su malo trudni ili selektivno prisustvuju sjednica pa ne možemo da završimo ni ustavne reforme niti da usaglasimo normativna rješenja oko pravosudnih organa", rekao je Vuković.

Slaven Radunović iz Demokratskog fronta (DF) kaže da je zadovoljan jasnoćom poruke Filea.

„Zadovoljni smo reakcijom Filea da institucije nemaju kredibilitet i da moraju da ga povrate. Ima tu i jedna mala kontradiktornost - to su baš one institucije na koje su nas oni usmjeravali u prethodnom periodu", rekao je Radunović, aludirajući na pozive zvaničnog Brisela da opozicija kroz institucije sistema provjeri regularnost nedavnih predsjedničkih izbora.

Afera "Snimak" je jedan od prelomnih momenata

U nevladinom sektoru smatraju da bi bilo bolje da su slične poruke ranije stizale sa briselskih adresa, pa Ana Novaković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) kaže da Fileov apel jasno ukazuje da afera "Snimak" jeste jedan od prelomnih momenata na putu ka EU.

"I, ono što smo i prije govorili, na tome ćemo insistirati i dalje, jer tu ima elemenata krivičnog djela i posla za tužilaštvo", navela je Novaković.

Ana Selić iz Centra za monitoring (CEMI) kazala je da se u nekim ranijim izjavama evropskih zvaničnika dalo naslutiti šta oni misle.

"Međutim, kod nas potoji prepreka da ne shvatamo dobro taj diplomatski jezik EU, pa kad oni kažu nešto blagim diplomatskim žargonom, ne možemo da shvatimo da je stvarno neophodno preduzeti akciju, što nije urađeno ni u slučaju Afere snimak", dodala je Selić.

Bonus video: