Komar: Nacionalni teren je opasan za nove partije

Ako nove političke inicijative dozvole da budu uvučene u identitetska pitanja, u njima će se i izgubiti jer tu nema ništa novo i na tuđem su terenu
143 pregleda 0 komentar(a)
olivera komar, Foto: Luka Zeković
olivera komar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.03.2012. 08:52h

Nove političke inicijative u Crnoj Gori će uspjeti da se nametnu biračima ako uspiju da nametnu teme od životne važnosti, smatra Olivera Komar, saradnica na Fakultetu političkih nauka (FPN).

"Kako sad svi zajedno da živimo pristojno, pitanje je i tema koju nove političke inicijative u Crnoj Gori treba da istaknu u prvi plan", kaže ona.

U političkom marketingu, dodaje Komar, zna se pravilo - "onaj ko nametne svoj diskurs, ostvariće pozitivan rezultat".

"Ako nove političke inicijative dozvole da budu uvučene u identitetska pitanja, u njima će se i izgubiti jer tu nema ništa novo i na tuđem su terenu. Ako, pak, uspiju da nametnu “racionalne” teme od životne važnosti, imaju šansu. Za to nemam empirijsku potvrdu i možda će zvučati naivno, ali mislim da su društveni kontekst i teška ekonomska situacija koju većina građana osjeća najneposrednije ubjedljiv argument koji daje startnu prednost", kazala je Komar.

U Crnoj Gori je najavljeno formiranje dvije političke partije, jedne na čijem čelu će biti NVO aktivista Darko Pajović i druge koju bi trebalo da formira politički analitičar Rade Bojović.

Bonus video: