SDP: Tužićemo opštine koje nam ne uplaćuju novac

Samo šest crnogorskih opština poštuje novi Zakon o finansiranju političkih partija, koji je stupio na snagu 1. januara
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2012. 12:22h

Socijaldemokratska partija (SDP) biće prinuđena da tuži pojedine opštine i odgovorne u njima ukoliko ne nađu način da toj stranci uplaćuju novac u skladu sa zakonom, rekao je šef medijskog pula SDP-a, Mirko Stanić.

Prema istraživanju koje je prošle sedmice objavio Centar za demokratsku tranziciju, samo šest crnogorskih opština poštuje novi Zakon o finansiranju političkih partija, koji je stupio na snagu 1. januara.

Samo šest crnogorskih opština poštuje novi Zakon o finansiranju političkih partija, koji je stupio na snagu 1. januara.

„Posebno je bitno istaći da se radi o jednom od sistemskih zakona, jer bez dalje profesionalizacije u političkim partijama i povećavanja njihovih kapaciteta nećemo unapređivati demokratske procese u našoj zemlji“, smatra Stanić-

On se nada da neće biti nastavljena praksa neisplaćivanja, već da će korake ka regulisanju ove oblasti preuzeti za to nadležni državni organi.

„Zakoni se donose da bi se poštovali, a ovaj je bio predmet posebne pažnje naših partnera iz Evropske unije, tako da je odgovornost na svima koji su dužni da ga sprovodi veća“, naveo je Stanić.

Ne znaju koliko im duguju

Prema njegovim riječima, SDP nema precizne podatke o tome koliko joj novca duguju crnogorske opštine, ali je taj iznos svakako izuzetno veliki za tu stranku.

Stanić je podsjetio da SDP ima kancelarije u 21 crnogorskoj opštini, kao i u Petnjici, Golubovcima i Tuzima, što iziskuje značajna materijalna stredstva na godišnjem nivou.

„Ukoliko se ne nađe način da sredstva budu uplaćivana u skladu sa zakonom, bićemo prinuđeni da tužimo pojedine opštine i odgovorne u njima“, kazao je on.

Stanić je podsjetio da SDP ima kancelarije u 21 crnogorskoj opštini, kao i u Petnjici, Golubovcima i Tuzima.

Kako je objasnio, neke manje, lokalne ili nacionalne partije, mogle bi funkcionisati bez novca sa državnog nivoa, ali treća stranka po veličini, kao što je SDP, teško da bi mogla funkcionisati oslanjajući se samo na prihode od članarina, opština koje redovno uplaćuju sredstva i donacija.

“SDP je prepoznata i kao veoma društveno angažovana, posebno kroz rad Foruma mladih i Foruma žena, a članovi smo i najvećeg broja međunarodnih političkih organizacija, što iziskuje dodatna sredstva u odnosu na partije sa slabijim stepenom aktivnosti ili internacionalne povezanosti”, zaključio je Stanić.

Bonus video: