SNP: Novac za partiju zavisi od volje predsjednika opštine

Vujović je rekao da finansiranje partija u Crnoj Gori predstavlja nastavak stare priče, jer vlast vjeruje da je to drugorazredan posao
55 pregleda 0 komentar(a)
SNP, poslanici SNP, Damjanović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
SNP, poslanici SNP, Damjanović, kaluđerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.03.2012. 14:00h

Finansiranje političkih partija na lokalnom nivou je čista improvizacija koja zavisi od volje predsjednika opština, smatra funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Vujović.

Prema istraživanju koje je prošle sedmice objavio Centar za demokratsku tranziciju, samo šest crnogorskih opština poštuje novi Zakon o finansiranju političkih partija, koji je stupio na snagu 1. januara.

Vujović je rekao da finansiranje partija u Crnoj Gori predstavlja nastavak stare priče, jer vlast vjeruje da je to drugorazredan posao.

„Smatraju da je obaveza prema političkim partijama nešto u onoj mjeri obavezno koliko oni procijene da njihova obaveza postoji“, ocijenio je Vujović.

Prema njegovim riječima, ispostavlja se da sudbina partije u materijalnom smislu zavisi od prvog čovjeka opštine.

„Zavisi od toga kako on procijeni da treba da aminuje sredstva iz budžeta, iako zakon nalaže da se to obavezno uplaćuje do 5. za prethodni mjesec“, naveo je Vujović.

Ne mogu računati na donacije

On je rekao da političke partije, ukoliko nisu na vlasti, nemaju drugih sredstava osim budžetskih.

„Kada je u pitanju državni budžet, to su korektne relacije i ono što nam po zakonu pripada sa manjim oscilacijama dobijamo u punom iznosu i na vrijeme“, pojasnio je Vujović.

On je dodao da opozicione partije ne mogu računati na donacije i razna davanja, s obzirom da u Crnoj Gori niko nema hrabrost „ni da pomisli da donira partiji koja nije na vlasti“.

„U SNP-u nismo donijeli odluku da uvedemo članarine, iz prostog razloga što naše članstvo spada u kategoriju koja je materijalno do te mjere ugrožena da bi bilo nehumano od njih uzimati članarinu“, zaključio je Vujović.

Zbog načina na koji opštine partijama uplaćuju novac reagovala je i vladajuća SDP.

Bonus video: