Lange očekuje da poslanici DF prisustvuju raspravi o aferi "Snimak"

"Očekujemo od svih partija da rade u institucijama, i to bi značilo da Crna Gora tretira ozbiljno tu aferu u parlamentu", rekao je Lange
9 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Zoran Đurić
Dirk Lange, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.05.2013. 10:58h

Visoki predstavnik Evropske komisije, Dirk Lange, kazao je da očekuje da poslanici Demokratskog fronta prisustvuju raspravi u Skupštini povodom pokretanja parlamentarne istrage u vezi afere Snimak.

Lange je rekao da cijeni činjenicu da je ta afera na dnevnom redu parlamenta u srijedu.

"Većina partija se zalaže za formiranje Anketnog odbora u vezi afere Snimak, i očekujem da poslanici Fronta učestvuju u diskusiji i da budu prisutni prilikom glasanja o formiranju tog Odbora i takođe da aktivno učestvuju u njegovom radu", rekao je Lange novinarima.

On je podsjetio da su evropski zvaničnici uvijek govorili da tu aferu institucije moraju tretirati na odgovarajući način.

"Očekujemo od svih partija da rade u institucijama, i to bi značilo da Crna Gora tretira ozbiljno tu aferu u parlamentu", naveo je Lange.

Odgovorajući na pitanje da li očekuje da će crnogorsko Tužilaštvo pokrenuti istragu povodom afere Snimak, Lange je rekao da očekuje da će taj organ razmotriti dokumenta koja su im dostavljena i da radi posao u njegovoj nadležnosti.

Upitan da prokomentariše izjavu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, koji je najavio veliku akciju iz oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Lange je rekao da ne može da govori o najavama ministara.

"Ali uvijek smo govorili da Crna Gora mora proaktivno istraživati slučajeve korupcije, i ako se budu pokretale takve istrage to će u Briselu biti pozitivno ocijenjeno", precizirao je Lange.

Lange je kazao da su predstavnici Evropske unije vidjeli prvu verziju Akcionih planova za otvaranje poglavlja 23 i 24, i da su evropski eksperti dali mišljenje o tome.

"Čekamo drugu verziju na osnovu koje ćemo vidjeti koliko brzo možemo završiti Akcione planove", rekao je on.

Lange je kazao da se novi pristup u pregovorima zasniva na otvaranju poglavlja na osnovu dobrih Akcionih planova.

“Na osnovu tih dokumenata ocjenjivaćemo rezultate koje Crna Gora mora da ostvari u pregovorima”, rekao je on.

Bonus video: