Jovićević: Partneri DPS-a traže izgovore da se odalje od koalicije

"Umjesto da sagledaju realnost u kojoj se društvo našlo oni traže partnere samo da bi opstali na vlasti", kazao je Jovićević
18 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2013. 11:47h

Koalicioni partneri Demokratske partije socijalista (DPS) predosjećaju krah te stranke i traženjem izgovora u nepoštovanju Sporazuma pokušavaju da se udalje od koalicije, ocijenio je profesor, Svetozar Jovićević.

On je mišljenja da crnogorska vlast ima ambiciju da stalno pobjeđuje, "a zaboravili su da to ne može stalno trajati, i da se bez suštinskih promjena u načinu vladanja ne može opstati".

"Vlast je nažalost, vrlo uspješno razvila strategiju očuvanja vladanja što je, naravno, dovelo do nevjerovatnih zloupotreba, čiji smo svjedoci i ovih dana. Suočeni s mogućnošću da se moraju plaćati računi, razvili su metode očuvanja vlasti po svaku cijenu", kazao je Jovićević agenciji Mina.

"Partije manjinskih naroda bi imale debele razloge da budu vrlo kritične prema ovoj vlasti zbog ranijih vremena. Umjesto toga, oni spajaju dogovore zbog ličnog, a ne interesa svog biračkog tijela"

"Umjesto da sagledaju realnost u kojoj se društvo našlo, i da uz pomoć drugih partija i društvene snage, bez obzira da li će joj time biti uskraćen dio vlasti, pokušaju da riješe situaciju, oni traže partnere samo da bi opstali na vlasti", kazao je Jovićević.

Kako je rekao, činjenica da vladajuća stranka traži partnere, ne da bi im pomogla da poboljšaju društveni ambijent već da bi zadržala vlast, ne opravdava ni stranke koje im u tome pomažu.

"Naravno, to ne opravdava ni partnere jer oni prihvataju takvu ulogu, poput Socijaldemokratske partije. To je nekada bila vrlo dosljedna i principijelna partija ali je ipak ostala tako dugo uz tu vlast pod izgovorom da su im to najbolji partneri", mišljenja je Jovićević.

Sadašnje saradnike vlasti hvata strah od daljeg eskaliranja problema

On smatra da je SDP došla do momenta kada treba da sagleda kuda i kako dalje.

Jovićević je ukazao da primjer SDP-a slijede i manjinske partije.

"Partije manjinskih naroda bi imale debele razloge da budu vrlo kritične prema ovoj vlasti zbog ranijih vremena. Umjesto toga, oni spajaju dogovore zbog ličnog, a ne interesa svog biračkog tijela da bi dobili mrvice te vlasti", rekao je Jovićević.

On je mišljenja da je u poslednje vrijeme kompleksnost tog problema velika i da narasta i njih same.

"Sadašnje saradnike vlasti hvata strah od daljeg eskaliranja problema. Osjećam da nisu u pitanju samo motivi da se dobije neka pozicija u vlasti za čelnike tih partija nego možda traženje izlaza da se na vrijeme iskoči iz voza koji ide ka svom kraju", rekao je Jovićević.

S druge strane, dodao je, opozicione partije skoro nikada nisu našle odgovor vlasti.

"Teško su i mogle, priznajem, ali i onoliko koliko su mogle, nijesu učinile polazeći od toga da navodno zaštite interse svojih nacionalnih pretenzija i identiteta. Oni kao da zaboravljaju da smo svi u istom loncu i da ne može biti djelovanje potčinjeno nekim partikularnim intersom", kazao je Jovićević.

Mora se prvashodno rješavati problem društva u cjelini, poručio je, pa onda tražiti solucija za svoje zahtjeve.

"Opozicija to tek u poslednje vrijeme pokušava da radi i shvata. Kako će se stvari dalje odvijati, ne znam. Kao građanin se plašim jer vlast nije spremna da postavi dijagnozu stanja i traži odgovarajuća rješenja za probleme u kojima je društvo", rekao je Jovićević.

On je mišljenja da aktuelni problemi prevazilaze moći jedne partije, "i izlazi se moraju tražiti u rješenjima koji uključuju različite političke faktore".

"Imajući na umu da ova vlast nije bila nikada suštinski spremna da dijeli vlast ni sa kim, bojim se da to ni sada neće biti slučaj", rekao je Jovićević

Privreda, koja nije bila mala, potpuno uništena

On smatra da je kompletna privreda Crne Gore uništena.

"Crnogorska privreda, koja nije bila mala, potpuno je uništena. U Crnoj Gori se zaboravilo da se mora proizvoditi da se mora stvarati novo dobro. Umjesto toga dolazi do pokušaja da se našminka stvarnost", ocijenio je Jovićević.

On, kako je rekao, predosjeća da ništa dobro neće uslijediti ukoliko u vrhu vlasti ne dođe do saznanja da se situacija ne može rješavati na način kao do sada – da se mora po svaku cijenu ostati na vlasti.

Jovićević je mišljenja da će vladajuća stranka po svaku cijenu nastojati da ostane na vlasti.

"Vlast se zavaravala nakon 2006. godine, usljed velikog priliva prljavog kapitala da Crna Gora najednom prosperira"

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u krizi skoro četvrt vijeka, "i sad kulminira a računi dolaze na naplatu".

"Tokom tog perioda, od skoro 25 godina, izbjegavalo se suočavanje sa pravim uzrocima društvenih problema. Kad probleme ne rješavate na vrijeme, bez većih potresa ih je nemoguće srediti", kazao je Jovićević.

On je naveo da je crnogorska vlast riješila pitanje državnosti ali da je nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine morala da riješava probleme nastale prije tog datuma.

"Nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine nije se smjelo čekati niti jedan dan da se vlast i kompletno crnogorsko društvo ne suoči sa posledicama, nastalih iz prethodnog perioda i da osmisli neku strategiju kojim putem Crne Gora treba da se kreće", poručio je Jovićević.

To, kako je rekao, nije moglo da bude bezbolno.

"Vlast se zavaravala nakon 2006. godine, usljed velikog priliva prljavog kapitala da Crna Gora najednom prosperira. Za sve koji razmišljaju, bilo je jasno da je to privid", naveo je Jovićević, dodajući da taj prosperitet nije bio zasnovan na radu.

"Nije stvoreno ništa trajno što bi obezbijedilo perspktivu državi", kazao je Jovićević.

Galerija

Bonus video: