Odbor za bezbjednost i odbranu traži informacije o Keljmendiju

Poslanici SNP-a podnijeli inicijativu za donošenje odluke o kontrolnom saslušanju ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije i ANB-a
5 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Odbor za bezbjednost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2013. 11:33h

Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasno je odlučio da od Ministarstva unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost zatraži informacije o novim momentima iz afere Listing, u vezi hapšenja Nasera Keljmendija, čije se ime pominjalo u tom slučaju.

Poslanici Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević i Velizar Kaluđerović podnijeli su inicijativu za donošenje odluke o kontrolnom saslušanju ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije i ANB-a, ali je Odbor odlučio da se prvo u pismenoj formi zatraže informacije od tih institucija, a da se naknadno, u odnosu na njihov sadržaj, odluči o eventualnom kontrolnom saslušanju.

Keljmendiju 30 dana pritvora>>>

Lalošević je kazao da ni policija ni Tužilaštvo nisu napravili pomake u rješvanju slučaja Listing.

Prema njegovim riječima, inicijativa nema veze sa bilo kakvim političkim poenima.

"Ali Keljmendi je uhvaćen, a imali smo izjave specijalnog tužioca Bosne i Hercegovine, i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Crne Gore da je 10. septembra prošle godine prošao kroz Crnu Goru, a nakon toga smo čuli da je boravio u Peći, a uhapšen je ovih dana. Trebali bi zato dobiti potrebne informacije na kontrolnom saslušanju", rekao je Lalošević.

On je naveo da se ne smije "zabijati glava u pijesak", i da je potreba demokratske javnosti ali i članova Odbora da se sazna koje su nove okolnosti i da li čelnici te tri institucije imaju neke relaventne i nove informaije.

"Ime Keljmendija pominjalo se u aferi Listing, mi smo tada saznali da Tužilaštvo nije preduzelo ništa da eventualno ispita koje je to ljude on zvao, a mi vrlo dobro znamo ko su oni. Pošto ništa nisu preduzele relevantne institucije, bilo bi značajno da ovaj Odbor o tome raspravlja", kazao je Lalošević.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić rekao je da je do sada praksa bila da se prvo od nadležnih institucija traže informacije, a da se nakon toga odlučuje da li je potrebno organizovati i kontrolno saslušanje

Poslanik Demokratske partije socijalista Obrad Stanišić rekao je da je inicijativa SNP-a legalna, ali je predložio da se sjutra na nastavku sjednice, kada su na dnevnom redu izvještaji o radu Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije za prošlu godinu, i za desetak dana kada je na redu izvještaj ANB-a, njihovi čelnici pitaju o toj temi.

"To bi bio logičan red stvari, a da se nakon toga vidi, da li od njih tražiti informacije o ovom slučaju, a nakon svega odlučiti da li je potrebno kontrolno saslušanje predloženih osoba", rekao je on.

Stanišić je kazao da ni DPS neće "zabijati glavu u pijesak", ali je napomenuo da je Keljmendi uhapšen u drugoj državi, i da je i potjernicu za njim raspisala druga država.

Predsjednik Odbora Mevludin Nuhodžić rekao je da je do sada praksa bila da se prvo od nadležnih institucija traže informacije, a da se nakon toga odlučuje da li je potrebno organizovati i kontrolno saslušanje.

"Zatražićemo informacije od nadležnih, a sjutra ćemo možda u raspravi sa predstavnicima Ministartsva i policije dobiti informacije koje će možda opredijeliti status tretiranja te informacije. Od te dobre prakse ne bi trebalo odustajati", kazao je on.

Poslanici su se saglasili da je potrebno da se odgovori na tražene informacije dobiju u što hitnijem roku, a da se nakon njihovog razmatranja, odluči o eventualnom kontrolnom sasluašanju.

Sjednici Odbora nijesu prisustvovali poslanici Demokrastkog fronta, zbog ranije odluke o bojkotu rada parlamenta.

Bonus video: