URA: Ćalović Marković razriješena presudom rođaka Duška Markovića

"ASK na čelu sa Sretenom Radonjićem je institucija čija je uloga isključivo spašavanje korumpiranih funkcionera iz redova DPS-a i režimska batina za obračun sa oštrim kritičarima aktuelne vlasti", smatraju u GP URA
95 pregleda 5 komentar(a)
URA, Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
URA, Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 06.07.2018. 09:55h

Razrješenje Vanje Ćalović Marković sa mjesta članice Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) je preuranjeni proces u kojem je sud o tome da li je prekršila Zakon ili ne donila osoba koja je u rođačkim vezama sa premijerom Duškom Markovićem i na čelu je institucije koja bi trebalo da se bavi sprečavanjem korupcije, saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Navode da su više puta crnogorskoj javnosti objašnjavali zbog čega ASK nije institucija koja bi trebalo da se bavi sprečavanjem korupcije, pa su iz tog razloga zajedno sa Demokratama u svom Planu za prevazilaženje političke krize u Crnoj Gori apostrofirali i, kako su kazali, prijeku potrebu reforme u ovoj instituciji.

„Agencija za sprječavanje korupcije na čelu sa Sretenom Radonjićem je institucija čija je uloga isključivo spašavanje korumpiranih funkcionera iz redova DPS-a i režimska batina za obračun sa oštrim kritičarima aktuelne vlasti. Radonjić koji je bivši policijski funkcioner, doveden iz penzije za direktora ASK-a na prethodnoj visokoj poziciji u policiji objasnio je koliko mu je stalo do suzbijanja korupcije, a o tome govori podatak da za vrijeme obavljanja tog njegovog posla nijedan javni funkcioner nije uhapšen zbog korupcije“, ističu oni.

Kažu da je cilj bio razriješiti Ćalović Marković iz te "nazovi institucije" jer je jedina oštro kritikovala njen rad i ušla u trag "metodama pranja novca aktuelne vlasti u izbornim kampanjama".

„Zbog toga su je juče i razriješili sa funkcije u Skupštini, pritom ne sačekavši ni sud pravosudnih organa koji bi trebao da je jedini relevantan i obavezujući“, naglašavaju oni.

Iz pokreta URA obećavaju reformu Agencije za sprečavanje korupcije za čiju realizaciju su, kako navode, dobili i podršku sa adrese EU.

„Da nam se nikada u Crnoj Gori više ne bi događale ovakve stvari. Da sud donosi rođak premijera i policajac u penziji za čijeg mandata nijedan kriminalac i korupcionaš nije uhapšen“, zaključuju oni.

Bonus video: