Postupak u vezi afere "Snimak": Možda pozovu Jelića da zadovolje Brisel

Pravnici ne očekuju da će Tužilaštvo, i pored pokretanja pretkrivičnog postupka, pokazati efikasnost u istrazi afere „Snimak”
102 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 03.05.2013. 18:57h

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) neće pokrenuti ozbiljnu istragu afere “Snimak”, već će ispitivanjima nekolicine aktera pokušati samo da zadovolji evropske zvaničnike koji su tražili da se ta afera ispita do kraja. Zbog toga je moguće da tužilac pozove na razgovor neke od funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) koji su na stranačkim organima promovisali partijsko zapošljavanje, ali je teško očekivati da će protiv nekog od njih biti podignuta optužnica.

To je mišljenje advokata sa kojima su “Vijesti” razgovarale, a koji smatraju da će nadležne institucije učiniti sve da se istraga ne dovede do kraja. Prema njihovom mišljenju, teško je očekivati da zbog političkog uticaja tužilaštvo optuži nekog od funkcionera DPS-a ili starješina u administraciji zbog “Snimka”.

Iako je iz tužilaštva potvrđeno da se vodi pretkrivični postupak u vezi sa aferom “Snimak”, advokat Nikola Bulatović ne očekuje konkretne rezultate. On navodi da vladajuća koalicija time pokušava da zadovolji Brisel.

“U pitanju je čista kozmetika. Možda će pozvati nekog od funkcionera sa snimaka, ali to nije ništa ozbiljno. Sve je to maska i šminka, da se afera razvodni”, kazao je Bulatović, navodeći da ne očekuje puno ni od najavljene parlamentarne istrage. “To će biti kao nekad u socijalizmu. Kad stvar treba da se razvodni, formiraj komisiju i od toga ništa”.

Na snimku sjednice Savjeta za sprovođenja izbornog programa bivši direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić promovisao je strategiju prema kojoj se za jednog zaposlenog DPS-u obezbjeđuju četiri glasa na izborima. On je tada kazao da je na projektu stručne prakse od 500, zaposleno 460 visokoškolaca koji su članovi DPS-a. Jelić je tada pojasnio da se o kandidatima konsultuje sa predsjednicima odbora DPS-a u svim opštinama jer želi da prije svega zaposli svoje ljude. ž

On je kao primjer partijskog zapošljavanja naveo i projekat „Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima”, na kojem je posao našlo 6.000 ljudi sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, među kojima su prednost imali simpatizeri i članovi vladajuće partije.

Iako je bivša državna tužiteljka Ranka Čarapić prije tri mjeseca tvrdila da u tim izjavama nema elemenata bića krivičnog djela, njen zamjenik Veselin Vučković kazao je da se transkriptima sa sjednica stranačkih organa DPS-a trenutno bavi više osnovnih tužilaštava. On je pojasnio da je predmet u fazi prikupljanja pleriminarnih informacija i da se provjeravaju indicije o krivičnim djelima uticanja na izbornu volju, uskraćivanja prava na rad i zloupotrebe službenog položaja. Pojasnio je i da će tužilaštvo provjeravati da li u vezi sa aferom postoji konkretno krivično djelo, izvršioci, posljedice i oštećena lica, pozivajući građane koji su odbijeni na konkursima da se jave tužilaštvu.

Advokat Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Veselin Radulović očekuje da tužilaštvo prvo pozove Jelića, ali i starješine Zavoda za zapošljavanje koje su bile nadležne za sprovođenje projekata koje je funkcioner DPS-a pominjao. Radulović je podsjetio da su transkripti sa sjednica DPS-a pokazali da su počinjena krivična djela povrede ravnopravnosti, ravnopravnosti u zapošljavanju i zloupotreba službenog položaja. Zbog toga, smatra on, tužilac sada treba da pozove aktere neposredno ili preko policije, kako to nalaže zakonik o krivičnom postupku.

“Kada uzmu izjave od njih, trebalo bi da provjere konkurse koje su funkcioneri pominjali na snimcima i utvrde da li je bilo diskriminacije. O tome bi prvo trebalo da razgovaraju sa starješnima u Zavodu za zapošljavanje, i ispitaju da li su građani koji su dobili posao na konkursima članovi ili simpatizeri DPS-a”, tvrdi Radulović.

On smatra bi trebalo razgovarati sa svim građanima koji su se prijavili na konkurse za zapošljavanje, sa posebnim akcentom na one koji nijesu primljeni. Radulović tvrdi da treba utvrditi zbog čega se konkursi raspisuju pred izbore, što ukazuje na mogućnost zloupotrebe. On je podsjetio da je to zabranjeno zakonom o finansiranju političkih partija. “Treba da ispitaju odakle je obezbijeđen novac za ta radna mjesta, i zašto su konkursi raspisani baš pred izbore”.

Prema njegovom mišljenju tužilaštvo će krenuti u istragu samo ako međunarodni zvaničnici nastave sa pritiskom na Vladu. Iako su predstavnici EU u nekoliko navrata kazali da očekuju da se afera istraži do kraja, Radulović ne očekuje da to zasad ubrza tužilaštvo.

“Jedino ako se pojača pritisak iz međunarodne zajednice nešto će preduzeti, mada smatram da čak će i tad postojati personalni otpor u tužilaštvu. Zato neće učiniti ništa u istinskom rasvjetljavanju krivičnih djela koja su očigledno izvršena”, tvrdi on.

Ispitajte djeluju li kao kriminalna organizacija

Prema Radulovićevom mišljenju, transkripti sjednica DPS-a pokazali su da su potvrđena i teža krivina djela od diskriminacije pri zapošljavanju. On smatra da tužilaštvo treba da uzme u obzir da su na partijskim sjednicama davane instrukcije direktorima državnih preduzeća, zbog čega se može govoriti i o stvaranju kriminalne organizacije.

“Način na koji su pojedini funkcioneri izdavali naloge i najavljivali kako će da preduzimaju određene mjere, govori da oni funkcionišu po prinicipu kriminalne organizacije. Stvaranje kriminalne organizacije je propisano kao krivično djelo.

Da imamo nezavisnih tužilaca, svakako bi ispitao ima li elemenata i tog krivičnog djela, bez obzira što se radi o političkoj partiji koja je na vlasti i koja je te tužioce postavljala na funkcije”, smatra Radulović.

Bulatović: Niko ih neće goniti

Bulatović smatra da bi funkcioneri DPS-a mogli odgovarati zbog zloupotrebe službenog položaja jedino ako ne nastupi zastarjelost krivičnog gonjenja nakon što se promijeni vlast.

On smatra da su prvobitne reakcije VDT-a i aktuelni stidljivi pozivi državnih čelnika da se afera ispita, pokazali da za to nema volje.

„U svakom sistemu koji liči na državu, oni bi zbog toga bili gonjeni, ali sam apsolutno siguran da u ovom slučaju njih niko goniti neće. To su znali i oni i u, trenutku kada su te radnje vršili, da će biti apsulutno zaštićeni. To je upravo jedan od najvećih problema našeg pravnog sistema, to što pojedinci u startu znaju da neće odgovarati bilo što da učine jer im može biti“, tvrdi Bulatović.

Galerija

Bonus video: