Liberalna partija privremeno prekida koaliciju sa DPS-om

"Nažalost, izigrana je izborna volja liberalnih glasača koji su podržali koaliciju "Evropska Crna Gora" na parlamentarnim izborima"
155 pregleda 73 komentar(a)
Andrija Popović, Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrija Popović, Milo Đukanović, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.05.2013. 10:09h

Liberalna partija privremeno prekida koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, saopštio je predsjednik te partije u otvorenom pismu šefu DPS-a i premijeru Milu Đukanoviću.

"Kako su istekli svi dodatni, zajednički usaglašeni rokovi za realizaciju koalicionog Sporazuma Liberalne partije sa Demokratskom partijom socijalista od 13.9.2012. i ulazak LP u izvršnu vlast na državnom nivou, privremeno prekidamo učešće u vladajućoj koaliciji a konačnu Odluku o našem daljem statusu će donijeti Glavni odbor LP koji je, prije gotovo osam mjeseci, podržao Odluku o prihvatanju Sporazuma o koalicionoj saradnji sa DPS-om", naveo je Popović.

Popović smatra da je izigrana volja njihovih glasača koji su u oktobru podržali koaliciju "Evropska Crna Gora", i postavlja pitanje da se li se pričinjena šteta partiji može ispraviti.

"Podsjećam da je predizbornim Sporazumom o koalicionoj saradnji DPS-LP kao i poslijeizbornim Sporazumom o zajedničkom političkom djelovanju svih konstituenata vladajuće koalicije( DPS, SDP, LP, DP, BS, Forca, HGI) definisan ulazak u izvršnu vlast prije konstituisanja Vlade, koje je bilo prije pet mjeseci. Napominjem, da su osnovni motivi LP-e za ulazak u vladajuću koaliciju bili: preuzimanje odgovornosti za budući razvoj Crne Gore a ne ukrašavanje dekora ,implementacija naših programskih načela kao dijela vlasti, jačanje krhkih crnogorskih institucija, ubrzanje evroatlantskih integracija, stvaranje ambijenta za dinamičniji ekonomski razvoj, podrazumijeva se, u skladu sa našom političkom snagom", dodaje se u saopštenju.

"Ovdje se ništa spektakularno neće desiti jer gotovo jedina naša dosadašnja veza sa vladajućom koalicijom na državnom nivou je bila zaista izvanredna saradnja u okviru Kluba poslanika albanskih partija (Forca, Demokratska partija), Hrvatska građanska inicijativa, Liberalna partija i vjerujem da će se ona i ubuduće nastaviti. U državnom Parlamentu ćemo u narednom periodu podržati sve Vladine prijedloge za koje procijenimo da su u interesu Crne Gore i njenih građana/ki ali isto tako i ako dolaze iz opozicionih redova, a svakako ćemo i sami imati inicijative za Izmjene i dopune pojedinih Zakona i donošenje novih", navodi se u pismu.

Popović je naglasio da se koalicija privremeno raskida na državnom nivou, dok će na lokalnom nivou nastaviti da zajedno vrše vlast jer "funkcionišu za sada dobro i djelotvorno i nemamo nikakav nagovještaj da ih treba preispitati".

Bonus video: