POSP: Tužilaštvo da ponovo ispita aferu Snimak

Kukan je ponovio stav Brisela da bojkot institucija nije način da se riješe politički problemi i aktivnosti
77 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 13:03h

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore, preporučio je danas crnogorskom Tužilaštvu da ispita aferu Snimak.Šesti sastanak POSP-a završen je danas u Podgorici. Na konferenciji za novinare, predsjednika Delegacije Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom, Eduarda Kukana i predsjednika crnogorske Skupštine Ranka Krivokapića ocijenjeno je da je rasprava bila otvorena, demokratska i da su preporuke usaglašene gotovo punim konsenzusom.Upitan da pojasni usvojene zaključke, posebno one koji se odnose na aferu Snimak i izbore, kao i konstataciju da parlament ne može rješavati sam aktuelne političke probleme, Krivokapić je kazao da je potrebno vraćanje povjerenja u institucije.

"Konsenzualan je stav da ako druge institucije ne budu radile svoj posao, a neke su veoma direktno prozvane, kao Tužilaštvo, parlament sam ne može istragu o aferi Snimak dovesti do punog rezultata", kazao je on, navodeći da demokratija ne može funkcionisati samo u pojedinim djelovima, odnosno da ona ne smije imati crne tačke.Krivokapić je, kazao da se ušlo u procedure koje jedine mogu dati garanciju za usjeh razrješenja tog slučaja."Čim sam otklonio formalne prepreke, uvrstio sam to u dnevni red, i prije sastanka sa POSP-om. Sada imamo konsezus oko otvaranja parlamentarne istrage, sa nadom da će ona unaprijediti sposobnost parlamenta da se bavi svim pitanjima u parlamentarnoj istrazi", kazao je Krivokapić.On je precizirao da je u zaključcima Tužilaštvo ponovo pozvano da rasvijetli aferu Snimak."Mislim da je Tužilaštvo ranije prebrzo reklo da nema elementa. Ne mislim da se u tako kratkom roku može ispitati tako složeno činjenično stanje. Tada je bila ishitrena odluka", pojasnio je Krivokapić. Upitan da li bi učestvovao u pisanju leks specijalisa /lex specialis/ i kako bi se prema njemu odnio, on je ponovio stav da bi taj zakon bio presedan, jer bi ukinuo smenjivost vlasti, odnosno da bi svaka parlamentarna većina poništavala izbore na kojima izgubi."Imamo instutucije i moramo poštovati njihove odluke. One dolaze do legalnih odluka a da i te odluke imaju legitimitet, to je drugo pitanje", zaključio je Krivokapić.

Brisel će biti striktniji

Kukan je ponovio stav Brisela da bojkot institucija nije način da se riješe politički problemi i aktivnosti. "Politički dijalog sa svima treba da bude i jeste rješenje. Bojkot nije prihvatljiv", kazao je on.

"Iz reakcija kolega vidim da su svjesni tog problema. A budući proces će pokazati koliko su svi odgovorni u ovom što smo preporučili"

Upitan da prokomentariše ocjene da institucije sistema do sada nijesu uradile dovoljno u rješavanju nekih političkih pitanja, kao i šta vidi kao garancije da će se to desiti, Kukan je rekao da je to veoma važno pitanje, ali da se mora sagledati u širem kontekstu.

"Iz reakcija kolega vidim da su svjesni tog problema. A budući proces će pokazati koliko su svi odgovorni u ovom što smo preporučili", kazao je on.Komentarišući da li misli da su predstavnici Demokratskog fronta čuli njegove preporuke, Kukan je rekao da "nije doktor radiologije da može da provjeri da li je poruka došla do njihovih srca"."Ali imali smo otvoren dijalog, ja sam njih čuo, a vrijeme će pokazati da li su i oni mene", odgovorio je on.Kukan je dodao da je ipak iznenađen načinom na koji su predstavnici Fronta njihov razgovor interpretirali. "To nije način kako to rade ozbiljni političari, i bio sam iznenađen", rekao je on.U vezi afere Snimak, on je kazao da su sve svi članovi Delegacije saglasili da se prema njoj treba odnijeti transparentno, navodeći da će i to pitanje biti uvršteno u preporuke.Kukan je rekao da je Delegacije EP u Crnoj Gori boravila u specifičnom trenutku, imajući u vidu poziciju Crne Gore u pregovaračkom procesu."Počeli ste pregovore krajem juna prošle godine, i već ste napravili napredak. Za sada su preliminarno zatvorena dva poglavlja a radimo na otvaranju najtežih, 23. i 24. poglavlja", podsjetio je on.Prema riječima Kukana, glavna poruka iz Brisela za Crnu Goru je da ona sada ima posebno važnu ulogu jer će od uspjeha njenog pregovaračkog procesa, zavisiti sam kredibilitet procesa proširenja."Zato će Brisel prema vama biti striktniji, više otvoren, a manje diplomatski nastrojen. Očekujemo od vas konkretne rezultate i rješavanje problema", poručio je on.Kukan je dodao da se, osim sa predstavnicima države, sreo i sa predstavnicima osam nevladinih organizaciji, koji su Delegaciji predstavili svoje viđenje stanja u Crnoj Gori."U Brisel idemo zadovoljni, jer ste nas razumjeli i shvatili ste našu poruku. Sada vam, "samo«" preostaje da dogovoreno primijenite u praksi. Vjerujemo da će Crna Gora u potpunosti odgovoriti zadatku i da će unaprijediti svoju dobru reputaciju", kazao je on.

Galerija

Bonus video: