Lazović se ozbiljno predomislio oko povećanja PDV-a

Lazović je krajem prošle godine bio izričit da neće pristati na povećanje PDV-a
10 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vujica Lazović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.04.2013. 07:53h

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović se ozbiljno predomislio kada je u pitanje mjera povećanja PDV-a, jer je samo za tri mjeseca bitno promijenio stav po tom pitanju, ocjenjuje Istinomjer.

Lazović je 17. aprila u misiji “Načisto” TV Vijesti istakao da će Crna Gora da bi očuvali finansijsku stabilnost morati da uzme kredit od Svjetske banke (SB) od 50 miliona eura uz pet godina grejs perioda na 20 godina i da je uslov za taj kredit povećanje PDV.

“Ja sam u startu bio protiv tog predloga i tražili smo od predstavnika SB da nam naprave detaljnu analizu šta bi to značilo za naš makroekonomski i makrofiskalni sistem, odnosno, da li bi to povećanje uticalo na povećanje cijena, odnosno, rast inflacije. Njihova analiza govori da to nije bio slučaj u drugim zemljama, da je rast cijena bio kratkoročan, te da bi se kretao od 0,57 do 0,85 odsto, uz zadržavanje niže stope od sedam odsto PDV-a za osnovne namirnice”, rekao je Lazović.

Međutim, Lazović je krajem prošle godine bio izričit da neće pristati na povećanje PDV-a.

“Generalno nijesam za tu mjeru i ozbiljno ću razmisliti da li da budem u izvršnoj vlasti koja se odluči na takav potez, jer bi u konačnom glavni teret pao na sve potrošače građane Crne Gore”, naveo je Lazović u decembru.

Istinomjer je ocijenio da je Lazović tako ispoljio "znatnu dozu fleksibilnosti i razumijevanja za predlog da stopa PDV bude povećanja", što smatraju nedosljednim.

Mandić nije ispunio obećanje

Funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić je najavio da će "uskoro" krenuti u proceduru izmjene himne, tako što će tražiti skraćenje dvije strofe, "one koje je napisao fašista i ratni zločinac Sekula Drljević, i to je naš politički stav”.

Međutim, Mandić je to najavio još u novembru, a Odjeljenje za odnose s javnošću Skupštine Crne Gore je saopštilo da proceduru za izmjenu državne himne nije još pokretao niko.

“Nakon izvršenog uvida u sve akte koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, možemo Vam potvrditi da tokom 25. saziva Skupštine Crne Gore, nije bilo inicijativa za izmjenu himne, podnijete od strane bilo koje parlamentarne partije u Crnoj Gori“, navodi se u odgovoru koje je Odjeljenje za odnose s javnošću Skupštine Crne Gore 17. aprila 2013. poslalo “Istinomjeru“.

Zbog toga što je prošlo pola godine od obećanja Mandića, za koje je rečeno da će biti "uskoro", Istinomjer ocjenjuje da obećanje nije ispunjeno.

Bonus video: