Bošnjačka stranka: Utvrditi činjenice o aferi Snimak kroz parlamentarnu istragu

U BS smatraju da, u Parlamentu, treba nastaviti rad na ustavnim promjenama
58 pregleda 26 komentar(a)
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rafet Husović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2013. 14:12h

Bošnjačka stranka, kao autentični politički predstavnik bošnjačkog naroda, odlučna u poštovanju principa demokratije, uvažavanja političkih različitosti, opredjeljena za afirmaciju dijaloga oko otvorenih pitanja i jačanje institucija, u potpunosti posvećena evropskoj budućnosti Crne Gore, uvažava institut građanskog protesta kao legitimnu ustavnu formu političkog okupljanja, saopšteno je iz te partije.

"U tom smislu, sa punom pažnjom i uvažavanjem, rukovodstvo BS razmotrilo je zahtjeve političkih i drugih subjekata - organizatora aprilskog protesta i o njima se izjašnjava na sljedeći način: Smatramo da se puna demokratizacija političkog ambijenta u Crnoj Gori, postiže i kroz stvaranje uslova za demokratičan i transparentan izborni proces. U tom cilju, postignuti su dobri rezultati kroz postizanje punog konsenzusa svih političkih subjekata prilikom donošenja izbornog zakona, septembra 2011. godine, u čemu je BS aktivno učestvovala. Međutim, spremni smo dati puni doprinos daljem unapređenju izbornog zakonodavstva kroz nadogradnju postojeće regulative, u cilju otklanjanja svih prepreka koje bi, u budućnosti, mogle dovesti u pitanje demokratičnost i transparentnost izbornog procesa" navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

U BS smatraju da, u Parlamentu, treba nastaviti rad na ustavnim promjenama, čijom će se primjenom reformisati i osnažiti institucije pravosuđa, te dodatno unaprijediti njihova nezavisnost, profesionalizam i odgovornost.

"U tom cilju, otvoreni smo za dijalog i posvećeni postizanju punog konsenzusa oko unaprijedjenja ustavne norme, vodeći računa o objektivnim potrebama, uporednim iskustvima i preporukama Venecijnaske komisije" stoji u saopštenju.

U saopštenju se navbodi da u BS iskazuju punu spremnost za otvaranje svih važnih pitanja u parlamentarnoj proceduri, te u tom smislu smatramo da je veoma važno da se i o aferi “Snimak”, kroz parlmantarnu istragu, istraže i utvrde sve činjenice i prepoznaju i procesuiraju eventualne zloupotrebe.

"Iskazujemo punu otvorenost za dalje razgovore medju političkim subjektima, uz puno uvažavanje političkih razlika i posvećenost snaženju institucije Parlamenta" zaključuje se u saopštanju.

Bonus video: