Anka Vojvodić ipak radi za Vladimira-Bebu Popovića

Pored bivše ambasadorke Crne Gore u Beogradu, sa kontroverznim bivšim šefof Biroa za komunikacije u Vladi Srbije sarađivaće i nekadašnji Đukanovićev savjetnik Pavle Goranović
658 pregleda 35 komentar(a)
Anka Vojvodić, Foto: FoNet
Anka Vojvodić, Foto: FoNet
Ažurirano: 29.04.2013. 06:52h

Bivša ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić jedan je od šest osnivača Instituta za javnu politiku, koju je u Podgorici pokrenuo kontroverzni bivši šef Biroa za komunikacije u Vladi Srbije Vladimir Beba Popović, iako je to prije oko mjesec dana demantovala.

Vojvodićeva, koju je Vlada Srbije proglasila “personom non grata” u momentu kada je crnogorska vlada priznala nezavisnost Kosova, na zvaničnom sajtu Instituta navedena je kao član programskog tima.

Zašto se priključila Popovićevoj organizaciji “Vijestima” nije poznato jer se Vojvodićeva proteklih dana nije javljala na telefon dostupan redakciji.

Popović, koji će u Crnoj Gori voditi "naučno udruženje" proteklih godina je u javnim nastupima napadao zvaničnu politiku Srbije prema Crnoj Gori i otvoreno branio premijera Mila Đukanovića.

Tvrdio je da je duvanska afera “Nacional” politički izmišljena priča kako bi se diskreditovali Đukanović i Đindić.

Pored bivše ambasadorke Crne Gore u Beogradu, sa njim će u programskom timu sarađivati i nekadašnji Đukanovićev savjetnik Pavle Goranović.

U njegovoj biografiji koja je objavljena na sajtu Instituta za javnu politiku se navodi da je bio član Savjeta Pokreta za nezavisnu Crnu Goru, a od 2003. do 2010. savjetnik za kulturu u Vladi Mila Đukanovića, a od 2011. direktor Zavoda za školstvo.

Kao član programskog tima ove NVO, na sajtu se navodi docent na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju Sehad Čekić, dok se projektnom timu nalazi Danilo Vujanović koji radi u Agenciji za nadzor osiguranja, na poziciji višeg savjetnika.

Osnovni motiv za osnivanje Instituta za javnu politiku je, kako piše na sajtu, zajednički stav osnivača da je regionu potrebna organizacija koja okuplja “politički neutralne eksperte iz različitih oblasti”

Datum upisa je 12. februar 2013, a Institut se nalazi na adresi adresi Bulevar Svetog Petra Cetinjskog broj 1, što je i adresa hotela “Crna Gora”.

U timu Bebe Popovića je i Boris Popović, bivši beogradski advokat i jedan od osnivača Centra za antiratnu akciju i direktor firme Tana Patents d.o.o. Zagreb i redovni profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, Stevan Lilić koji je u odnosima Crna Gora-Srbija često stajao na strani crnogorske vlasti.

U rad Instituta za javnu politiku, prema navodima sa sajta, su uključeni i istoričar i sekretar projekata srpskog Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Haris Dajč, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nekadašnji član Demokratske stranke i jedan od osnivača Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića Nikola Samardžić.

Ekspertkinja za monetarnu i finansijsku politiku u Srbiji u Međunarodnom monetarnom fondu Tiana Mitrović i Selena Tasić zaposlena u Vlade Srbije.

Okupljaju „politički neutralne eksperte” iz BiH, Srbije i Crne Gore

Osnovni motiv za osnivanje Instituta za javnu politiku je, kako piše na sajtu, zajednički stav osnivača da je regionu potrebna organizacija koja okuplja “politički neutralne eksperte iz različitih oblasti”, a koji ”iskustvom i znanjem mogu doprinijeti uspostavljanju mehanizama za primjenu standarda koje vlade regiona usvajaju tokom procesa prilagođavanja nacionalne legislative evropskom i međunarodnom zakonodavstvu”.

“Crna Gora nastavlja na putu daljeg procesa pridr uživanja i postaje lider u regionu kada je u pitanju efektivnost i efikasnost usvajanja standarda koji zahtijevaju posvećenost u primjeni i monitoringu, a koji se već uveliko primjenjuju u razvijenim državama evroatlantske zajednice. Osnivači su pokrenuli ideju Instituta kako bi svoj doprinos rješavanju konkretnih izazova koje ovaj proces podrazumijeva pokrenuli upravo iz Crne Gore, a onda putem prenošenja dobrih praksi svoje buduće aktivnosti proširili i na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu”, piše na sajtu Instituta.

Jedan od ciljeva Instituta je, kako je navedeno, da “identifikuje potencijalne prijetnje društvenom napretku i predvidi probleme u budućnosti”, kao i “promocija bezbjednosnih, političkih i ekonomskih prioriteta i prednosti u domenu pristupanja Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana NATO savezu”.

Djelatnost im je nauka, a širi opis djelatnosti “udruženje eksperata, naučnika i društveno-političkog angažovanja građana sa ciljem davanja doprinosa multidisciplinarnom istraživanju.

Bonus video: