Abazović: Krivokapić da otkaže poslušnost DPS-u

"Po mom mišljenju, i krajnje dobronamjereno rečeno, to je najbolje riješenje za njih, jer u suprotnom rizikuju da se potpuno stope u većeg koalicionog partnera"
41 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2013. 13:02h

Uloga Socijademokratske partije (SDP) u aktuelnom političkom momentu izuzetno je važna, a njihova odgovornost ogromna, ocijenio je funkcioner Pozitivne Crne Gore, Dritan Abazović.

On je pozvao lidera SDP-a Ranka Krivokapića da, nakon sedam godina, ponovo donese odluku u korist Crne Gore.

"Pozivam Krivokapića da otkaže poslušnost Demokratskoj partiji socijalista (DPS), i da na taj način, nakon 2006. godine, opet odigra u korist Crne Gore“, kazao je Abazović agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, dosadašnja mimoilaženja SDP-a i DPS-a bila su klasično simuliranje konflikata i pravljanje međupartiske distinkcije, sa ciljem da lepeza njihovog biračkog tijela bude što šira.

"To, međutim, sve teže prolazi na terenu, a najnoviji odnos SDP-a prema predsjedničkom kandidatu DPS-a govori da je sve veći brojih onih koji shvataju da je DPS Titanik iz kojeg treba 'iskočiti' u pravom trenutku", smatra Abazović.

Na pitanje da li smatra da u SDP-u postoji dovoljno kapaciteta da se ta stranka, nakon više od decenije, odrekne pozicije u vladajućoj koaliciji, Abazović je ocijenio da bi to bilo najbolje za nju.

"Po mom mišljenju, i krajnje dobronamjereno rečeno, to je najbolje riješenje za njih, jer u suprotnom rizikuju da se potpuno stope u većeg koalicionog partnera. Međutim, nije ni DPS naivan, pa će sigurno pokušati da ih preduhitri i svojim djelovanjem onemogući tako nešto", pojasnio je Abazović.

Predsjednički izbori kap koja je prelila času

On je kazao da je godine koje su DPS i SDP proveli zajedno, između ostalog, obilježila i korupcija, za koju su odgovorni akteri sa obije strane.

"To je glavni razlog što dugo očekivani 'razvod' zapravo ne može da se desi preko noći, a realna je mogućnost da DPS prilikom detroniziranja sa sobom povuče i SDP. Čini mi se da bi to bilo i moralno i pravedno“, naveo je Abazović.

Upitan da li smatra da se u doglednom periodu mogu očekivati neke značajne promjene na političkoj sceni, s obzirom na krizu koja je kulminirala nakon predsjedničkih izbora, on je rekao da je uvjeren da sve što se dešavalo neumitno vodi ka političkim promjenama.

"Predsjednički izbori su bili samo kap koja je prelila času nagomilovanog nezadovoljstva i samim tim izazvala prirodni revolt opozicije i svih onih građana koji su svjedoci raznih zloupotreba i nezakonitih radnji koje prate svaki izborni proces", kazao je Abazović.

Abazović je kazao da je način na koji je Vlada tretirala zahtjeve koji su joj upućeni “demagoški čin na koji smo navikli od premijera Mila Đukanovića”

"Siguran sam da ovo što se dešavalo neumitno vodi ka političkim promjenama, ali je pitanje koliko će još aktuelna vlast uspjeti da odoli pritisku javnosti, i kroz njima karakteristično razvodnjavanje mrcvariti politčku scenu i negirati institucionalnu odgvornost", naveo je Abazović.

On je ocijenio da Skupština, kao krovna politčka institucija, mora zauzeti stav vezano za legitimne zahetjeve opozicije, ali je svakao i šira društvena rasprava itekako poželjna.

Prema njegovim riječima, zahtjevi koji su upućeni tiču se svih građana Crne Gore, i oni zalužuju da budu uključeni u proces.

"Ukoliko bi Skupština odbila raspravu o zahtjevima onda bi to bio dokaz da predstanivčka demokratija ne funkcioniše u Crnoj Gori, a da je na sceni klasično ‘silovanje demokratije’ po principu ‘zakon jačega’", smatra Abazović.

On je kazao da je način na koji je Vlada tretirala zahtjeve koji su joj upućeni “demagoški čin na koji smo navikli od premijera Mila Đukanovića”.

Aktuelni premijer najveći krivac za stanja u društvu

Vlada je, kako je naveo, i do sada imala puno prostora da reaguje po mnogim drugim pitanjima, ali njihove “redovne aktivnosti”, po svemu sudeći, znače ne preduzimanje ničega što bi na bilo koji način moglo ugroziti njihov privatni interes, a odbraniti javni i interes građana zbog kojih su izabrani.

"Istina je da je aktuelni premijer i najveći krivac zbog ovakvog stanja u društvu, jer snosi najveću funkcionalnu odgovornost", kazao je Abazović.

Na pitanje smatra li da će aktuelna Vlada "preživjeti" puni mandat, ili je realno očekivati prijevremene parlamentarne izbore, on je rekao da bi, u zemljama sa većim razvojem demokratije, Vlada do sada već podnijela ostavku.

Abazović smatra da su afera Snimak i Kombinat aluminijuma dovoljni razlozi za to, “međutim, to za Crnu Goru i dalje ostaje u domenu naučne fantastike”.

“Kako se i ekonomska situacija stalno usložnjava prijevremeni parlamentarni izbori sve su realniji, ali to će zavisiti od vladajuće kolaicije, koja bi između državnog bankrota i opstanaka još neko vrijeme na vlasti, sigurno i bez razmišljanja izabrala ovo drugo”, zaključio je Abazović.

Galerija

Bonus video: