Vučić: Neće mi Amfilohije voditi državnu politiku

"Ne miješamo se u to što radi crkva, ali me je to saopštenje Sinoda veoma razočaralo. Pozivaju se na političke kvalifikacije koje su neistinite"
95 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta
Aleksandar Vučić, Foto: Beta
Ažurirano: 26.04.2013. 08:45h

Prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je da mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović neće voditi državnu politiku i da ako to želi treba da se kandiduje na izborima.

"Ne miješamo se u to što radi crkva, ali me je to saopštenje Sinoda veoma razočaralo. Pozivaju se na političke kvalifikacije koje su neistinite", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, navodeći da dio sporazuma između Beograda i Prištine u kome se kaže da dvije strane neće sprečavati jedna drugu u evropskim integracijama ne znači priznanje Kosova i da je to nešto što su i ranije vlasti u Srbiji prihvatale.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Vučićev partijski kolega Vladimir Božović napustio je u srijedu moleban za spas Kosova i Metohije nakon što je Amfilohije srpskog premijera Ivicu Dačića uporedio sa Milanom Nedićem.

Prema tvrdnjama prisutnih na službi koja je održana u hramu Hristovog Vaskresenja u srijedu Božović je prisustvovao molebanu u pratnji obezbjeđenja, ali je portu hrama napustio pred kraj Amfilohijevog govora.

Božović tvrdi da nije izašao iz protesta, iako se ne može složiti sa Amfilohijevom izjavom.

“Razumijem i poštujem stav i zabrinutost naše Crkve i motropolita Amfilohija za sudbinu Kosova i Metohije, ali ne mogu da se slažem sa tim stavom. Ipak, moleban nijesam napustio nego sam izašao da zapalim svijeću”, kazao je Božović “Vijestima”, navodeći da je nakon službe u jednoj od prostorija pored hrama razgovarao sa Amfilohijem.

Mitropolit SPC je na molebanu kazao da je sporazumom o Kosovu, koji je srpska delagacija sa zvaničnom Prištinom potpisala uz posredovanje evropskih zvaničnika, bačena ljaga na “naše pokolenje”. Aludirajući na premijera Dačića, Amfilohije je rekao da je slične sporazume pisao Milan Nedić po naredbi okupatorskih vlasti. Molebanu su, osim Božovića od političara prisustvovali i poslanici DF Andrija Mandić, Milan Knežević i Predrag Bulatović, kao i funkcioneri SNP-a Srđan Milić i Aleksandar Damjanović.

Božović je kao predstavnik Srpske napredne stranke jedan od tri državna sekretara u srbijanskom MUP-u na čijem je čelu Dačić. Božović je u MUP-u radio kao generalni inspektor u vrijeme Vlade Vojislava Koštunice, a zastupao je Amfilohija na suđenju zbog izjave da samo "pasja i lažna vijera" može reći da treba rušiti crkvu na Rumiji.

Bonus video: