Iz POSP u nacrtu deklaracije poručili: Razmislite o „Snimku”

POSP koji čine crnogorski i evropski poslanici održaće šestu sjednicu u ponedjeljak i utorak u Podgorici
1 komentar(a)
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2013. 10:00h

Parlamentarni odbor za pridruživanje i stabilizaciju (POSP) u Nacrtu deklaracije i preporuka, koji će početkom sljedeće sedmice u Podgorici razmatrati evropski i crnogorski poslanici pozvao je crnogorske partije i njihove članove da u cilju jačanja političkog integriteta razmotre nedavnu aferu "Snimak".

Iako su evropski zvaničnici posljednjih sedmica poručivali Skupštini i tužilaštvu da ispitaju navode o zloupotrebama, ovo je prvi put da se u nekom zvaničnom evropskom dokumentu pominje “Snimak”.

U Nacrtu deklaracije, a koja će nakon usvajanja biti upućena institucijama Crne Gore i EU, navodi se da je POSP pozdravio jačanje nadzorne uloge Skupštine, uključujući inicijativu za rješavanje slučaja afere 'Snimak'. U nacrtu deklaracije u koji su "Vijesti" imale uvid, POSP je, pozivajuaći se na izvještaj OERBS-a, pozdravio “profesionalno i efikasno” sprovođenje predsjedničkih izbora, kao i napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju.

Navodi se da POSP izražava zabrinutost "zbog razvoja događaja u vezi sa ključnim slučajevima korupcije i organizovanog kriminala" i poziva vlasti da uvede jasne kriterijume za unapređenje i profesionalne procjene sudija i tužilaca, kao i za jačanje principa odgovornosti u pravosuđu.

"Odbor žali jer je korupcija i dalje uobičajena... POSP smatra da je neophodno da se suštinski ostvare mjerljivi rezultati u pogledu istraga i presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, uključujući i slučajeve preispitivanja spornih privatizacije".POSP, prema navodima iz nacrta, pozdravlja spremnost Ministarstva unutrašnjih poslova i pravde da uvede nove institucije za borbu protiv organizovanog kriminala.

POSP koji čine crnogorski i evropski poslanici održaće šestu sjednicu u ponedjeljak i utorak u Podgorici, kojom će predsjedavati šef crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić i predstavnik delegacije EP Edvard Kukan.

TVCG fali nezavisnosti i odgovornosti

U Nacrtu deklaracije i preporuka se navodi da je POSP pozvao vlast u Crnoj Gori da "osigura i promoviše medijski pluralizam i slobodu izražavanja, uz podsjećanje na značaj njegovanja odgovornih medija i uređivačke nezavisnosti, sa posebnim osvrtom na javni servis Radio Televizije Crne Gore".

U ovom tijelu smatraju da je važno da se propisno istraže i krivično gone sve prijetnje i napadi na novinare jer ti slučajevi do sada još nisu rezultirali bilo kakvim pravosnažnim presudama.

Bonus video: