Krivokapić Lekiću: Zahtjev o poništenju izbora dostaviti u formi Predloga zakona

Spreman da uvrsti u dnevni red prve naredne sjednice Skupštine zahtjev sa protesta
79 pregleda 91 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.04.2013. 15:19h

Šef parlamenta Ranko Krivokapić poručio je lideru Demokratskog fronta (DF) Miodragu Lekić da je spreman da u dnevni red prve naredne sjednice Skupštine uvrsti predlog posebog zakona kojim bi se rezultati predsjedničkih izbora proglasili nevažećim, ukoliko ga u toj formi dobije od predstavnika opozicije.

„Ukoliko bi takav Predlog zakona bio usvojen, moja ustavna i zakonska obaveza bila bi da, kao predsjednik Skupštine, po stupanju na snagu Zakona, raspišem nove predsjedničke izbore, u skladu sa najvišim demokratskim izbornim standardima i puno poštovanje Ustava Crne Gore“, pojasnio je Krivokapić u odgovoru Lekiću.

Govoreći o zahtjevima koje je opozicija nakon protesta uputila Skupštini, Krivokapić je kazao da je posebno svjestan i odgovoran da se ustavni razvoj Crne Gore u oblasti sudstva i tužilaštva što prije okonča, kao preduslov daljeg liderstva u evropskim integracijama.

"Zajedno smo, po preporukama Venecijanske Komisije, došli do završne faze, kada se politički trebamo usaglasiti oko većine potrebne za puni demokratski legitimitet ovih ustavnih struktura", navodi se u odgovoru šefa parlamenta.

On je Lekiću kazao i da je zahtjev za pokretanje parlamentarne istrage povodom afere "Snimak" uvrstio u dnevni red sjednice koja treba da počne u utorak 30. aprila. "Ovim putem i potvrđujem spremnost da shodno dogovoru sa Kolegijuma predsjednika Skupštine podržim i pokretanje parlamentarne istrage. U tom kontekstu, spreman sam upotrijebiti svoj institucionalni autoritet i snažno se založiti da ovaj slučaj dobije svoj primjeren tretman i od strane Državnog tužioca kroz ispitivanje postojanja eventualne krivične odgovornosti", kazao je Krivokapić.

On je naveo i da je ras vijetljavanje svih elemenata koje prate ovaj slučaj je u funkciji, prije svega, jačanja povjerenja građana u institucije države Crne Gore i vladavine prava, kao temeljnog principa u našem zajedničkom poslu izgradnje evropske i demokratske Crne Gore.

"Nadam se da će ovi odgovori pomoći da se svi predstavnici parlamentarne opozicije, već početkom naredne sedmice, okupe u Skupštini Crne Gore i da Parlament, kao izvorišna institucija demoratskog legitimiteta, nastavi rad u punom sastavu", zaključuo je Krivokapić u odgovoru Lekiću.

Lekić: Krivokapić spreman za saradnju

Krivokapić će sjutra saopštiti zvanični stav o zahtjevima koje je opozicija uputila Skupštini nakon protestnog skupa, kazao je ranije danas Lekić.

Lekić je nakon sastanka sa Krivokapićem kazao da je lider Socijaldemokratske partije (SDP) izrazio razumijevanje za inicijativu opozicije i da će im dostaviti odgovor u pisanoj formi.

"Krivokapić je prema nekim zahtjevima spreman da sarađuje, dok prema nekim izražava rezervu, a mi insistiramo na cjelovitosti naših predloga", kazao je Lekić.

Opozicija je, na protestu u subotu, dala Skupštini rok od deset dana da donese zakon kojim će izborni rezultat biti poništen i da nakon toga Krivokapić raspiše nove predsjedničke izbore.

U zahtjevu koje su potpisali Lekić, predsjednici SNP i Pozitivne Srđan Milić i Darko Pajović, kao i prof dr Milan Popović ispred Građanskog kluba, traži se i da se dvotrećinskom većinom što prije izabere Vrhovni državni tužilac, da se krivično - pravno procesuiraju akteri afere “Snimak”, kao i sprovođenje parlamentarne istraga o toj aferi.

Opozicija je nakon protesta ispred zgrade predsjednika svoje zahtjeve uputila i premijeru Milu Đukanoviću iz čijeg kabineta je saopšteno da će o tome raspravljati na redovnoj sjednici Vlade.

Lider DF je kazao i da je sa Krivokapićem otvorio temu o novim fazama koje čekaju Crnu Goru, zbog “arogancije Demokratske partije socijalista (DPS) koja negira dramatičnost situacije u državi zbog korupcije i organizovanog kriminala”.

Lekić je rekao da se otvara prostor za dijalog i saradnju sa SDP-om, zbog iskušenja koja čekaju Crnu Goru, te da postoji prostor za dijalog koji može voditi do novih momenata u saradnji sa SDP-om.

"Spremni smo sa SDP-om da vodimo dijalog i saradnju da bi Crna Gora postala pravna država. SDP pokazuje autonomnost i kritički odnos u određenim pitanjima u odnosu na DPS, i ja to cijenim".

Upitan da li će DF nastaviti sa bojkotom rad parlamenta, Lekić je kazao da će taj politički savez dalje korake odrediti u zavisnosti od odgovora na svoje zahtjeve.

"Pojavljivaćemo se tamo gdje je evropska agenda i gdje se raspravlja o našim zahtjevima", pojasnio je Lekić.

Govoreći o sastanku opozicionara sa šefom odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirkom Langeom, Lekić je kazao da će teme razgovora biti nastavak dijaloga sa EU, i da im je zajednički cilj borba protiv korupcije i kriminala.

Lekić je podsjetio da Brisel zahtijeva da se rasvijetli afera Snimak.

Bonus video: