Numanović: U vlasti mjesta za sve manjine

Numanović je konstatovao i da u Tivtu ima dosta žena na rukovodećim pozicijama u lokalnoj izvršnoj vlasti, što nije slučaj generalno u Crnoj Gori
60 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Kankaraš, Suad Numanović, Foto: Siniša Luković
Dragan Kankaraš, Suad Numanović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 24.04.2013. 16:03h

Opština Tivat ima zaista pozitivan odnos prema pitanjima ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava građana, rodne ravnopravnosti, osoba sa invaliditetom i REA populacije. Ovdje su slučajevi diskriminacije vrlo rijetki, odnosno sporadični. Tivat sistemski rješava te probleme i ima vrlo odlučan negativan stav prema svim vidovima diskriminacije, ocijenio je nakon sastanka sa gradonačelnikom Draganom Kankarašem, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, koji je juče bio u radnoj posjeti najmanjem bokeljskom gradu.

Numanović je konstatovao i da u Tivtu ima dosta žena na rukovodećim pozicijama u lokalnoj izvršnoj vlasti, što nije slučaj generalno u Crnoj Gori gdje rodna ravnopravnost u tom domenu još nije postignuta.

Pohvalio je odnos Opštine prema RAE populaciji i težnju lokalne uprave da ih uključi u sve društvene tokove, počev od značajne podrške obrazovanju djece iz te populacije.

“Imamo i dobre statističke pokazatelje kada je u pitanju srazmjerna zastupljenost pripadnika manjinskih naroda u službama lokalne uprave i lokalnim javnim preduzećama i ustanovama. Tivat tu ima pozitivan iskorak kada su u pitaju tri glavne nacionalne grupacije koje ovdje žive – Crnogorci, Srbi i Hrvati, ali to treba nastaviti uz naravno jedan trud koji ćemo uraditi prema ostalim pripadnicima manjina. Tu prvenstveno mislim na bošnjačko-muslimanski i romski živalj koji isto tako kroz radni angažman, treba da nađu mjesto u izvršnoj vlasti”, rekao je Numanović.

Gradonačenik Kankaraš najavio je da će opštinska Kancelarija za prevenciju narkomanije i pitanja mladih uskoro prerasti u Kancelariju za zaštitu ljudskih prava, te da će baviti svim aspektima prava građana – posebno ranjivih društvenih grupa, osoba sa invaliditetom i prevencijom nasilja u porodici.

Kotor da otvori dnevni centar Kotor

Ministar Numanović, koji je posjetio i Kotor, rekao je da se ta Opština “s pravom može pohvaliti postignutim u oblasti zaštite ljudskih i manjinskih prava”. Na sastanku sa gradonačelnicom Marijom Ćatović i njenim saradnicima, razgovarao je o zaštiti od diskriminacije, odnosu prema osobama sa invaliditetom, rodnoj ravnopravnosti, potrebama socijalno ugroženih porodica i problemima Roma kao ugrožene populacije. “Kada je riječ o odnosu prema osobama sa invaliditetom, Opština Kotor kontinuirano radi na stvaranju pretpostavki za uklanjanje barijera.

Takođe, Opština bi trebalo da sagleda mogućnosti radnog angažovanja osoba sa invaliditetom, kao i otvaranja kancelarije, odnosno dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju”, kazao je Numanović, istakavši potrebu otvaranja kancelarije za rodnu ravnopravnost, neophodnost većeg prisustva žena u političkom, ekonomskom i javnom životu, te sveobuhvatan rad na zažtiti od nasilja u porodici.

On je rekao da će “Zakon o socijalnom stanovanju, kroz partnerski odnos države i lokalnih samouprava, omogućiti izgradnju stanova za socijalno ugrožene”, te da “problemi Roma kao ugrožene populacije bilježe u Kotoru pozitivne pomake, njihovim zapošljavanjem u JKP-u, ali i brigom da se romska djeca uključe u redovni obrazovni proces”. Ćatović je podsjetila da je Opština obezbijedila stanove za Rome zaposlene u JKP-u, vodu za piće i tehničku vodu za stanovnike Lovanje, te prevoz djece iz tog naselja do autobuske stanice i do škole.

“Osobe sa invaliditetom imaju dva prostora u Starom gradu. Lokalni parlament je usvojio evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti, a uskoro će i lokalni plan akcije iz te oblasti. Usvojeni su lokalni planovi akcije za osobe sa invaliditetom i RAE populaciju. Plaćamo rad pet geronto-domaćica”, kazala je Ćatović i dodala da se na, do sada raspisane konkurse za upražnjena radna mjesta nije javila nijedna osoba sa invaliditetom.

Kao pozitivan primjer, Ćatović je ukazala na projekat kulinarske akademije koji se realizuje u Domu za gluvu djecu.

Numanović smatra da je zakazala Opština Ulcinj

Na pitanje “Vijesti” da li je kao ministar zadovoljan načinom na koji su socijalne službe postupile u slučaju porodičnog nasilja u Ulcinju, gdje su majka i šestogodišnje dijete izbačeni iz stana i danima boravili na ulici, Numanović je izbjegao direktan odgovor.

“Naravno da smo sa nivoa našeg ministarstva u komunikaciji sa ostalim državnim službama i Centrom za socijalni rad koji dobrim dijelom treba da rješava taj problem. To moraju činiti i drugi organi, pogotovo sudski koji moraju riješiti taj slučaj da se tačno zna status i majke i djeteta. Ono što nije za pohvalu je to da se majka i dijete nalaze na ulici – lokalna uprava zajedno sa državom treba da nađe način privremenog smještaja za ta lica, a onda po ubrzanoj sudskoj proceduri da se riješi njihov status.

Konačno rješenje svakako nije da oni budu na ulici, već tamo gdje treba – u nekom od stambenih objekata”, ocijenio je Numanović, zaboravljajući da se Ulcinjanka Rudina Đokić i njena šestogodišnja kćerka već danima ne nalaze u Crnoj Gori, već u Albaniji gdje se Rudina sklonila nakon izuzetne “ažurnosti” crnogorskih državnih službi da pomognu njoj i njenom djetetu.

Bonus video: