Jasavić: Izborna nepravda nije alibi za ishitrene poruke ka EU

U Pozitivnoj su, kako je navela, u potpunosti svjesni činjenice da građani CG imaju drugačiju percepciju svega što se desilo prije i tokom izbora, od onih koji u njoj ne žive
51 pregleda 36 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Azra Jasavić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.04.2013. 11:20h

Nepravde u izbornom procesu ne smiju biti alibi za ishitrene i neoprezne poruke izrečene ka političkim adresama koje su značajne za evropsku budućnost Crne Gore, smatra potpredsjednik Pozitivne Crne Gore, Azra Jasavić.

Komentarišući oštre izjave pojedinih opozicionih funkcionera na račun evropskih zvaničnika, ona je kazala da je Pozitivna CG stranka koja se snažno zalaže za evropske integracije.

„Nepravde u izbornom procesu ne smiju biti alibi za ishitrene i neoprezne poruke izrečene ka političkim adresama koje su nam, kao društvu, neophodne za evropsku budućnost CG, a koje želi ogromna većina građana naše države“

U Pozitivnoj su, kako je navela, u potpunosti svjesni činjenice da građani Crne Gore imaju drugačiju percepciju svega što se desilo prije i tokom predsjedničkih izbora, od onih koji u njoj ne žive.

„Nepravde u izbornom procesu ne smiju biti alibi za ishitrene i neoprezne poruke izrečene ka političkim adresama koje su nam, kao društvu, neophodne za evropsku budućnost Crne Gore, a koje želi ogromna većina građana naše države“, kazala je Jasavić agenciji Mina.

Prema njenim riječima, nikada se ne smije zaboraviti da je evropska politika podudarna sa interesima demokratizacije crnogorskog društva, i obratno.

„Upravo evropske diplomate i zvaničnici insistiraju na onome što je od životne važnosti za sve građane Crne Gore, a to je vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, podsjetila je Jasavić.

Prema njenim riječima, Evropska unija je za sadašnju vlast postavila težak zadatak koji očekuje da ispuni na tom polju.

"Naša očekivanja kao građana koji žele demokratsko društvo sa jakim institucijama i efikasnom borbom porotiv korupcije i očekivanja zemalja članica EU u tom pogledu su identična i to nikada ne smijemo zaboraviti kao društvo koje želi biti dio zajednice evropskih država", rekla je Jasavić.

U Pozitivnoj su, kako je kazala, uvjereni da će kroz saradnju sa evropskim zvaničnicima u predstojećem period biti otklonjene manjkavosti i nepravilnosti u izbornim procesima.

"Ma koliko vladajuća partija željela da to prikaže drugačije, izvještaji koji nam dolaze iz Evropske Unije itekako traže da se otklanjaju deformiteti u našem društvu a koji su uzrokovani nedostatkom političke volje za borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazala je ona.

Jasavić je ocijenila da se sve to u krajnjem reflektuje i na sam izborni proces odnosno rezultat.

Ona je rekla da je stoga ucešće i insistiranje opozicije na zahtjevu za izbor državnog tužioca dvotrećinskom većinom u Skupštini i procesuiranje aktera afere “snimak” imperativ.

"To je ujedno i više puta ponovljena preporuka evropskih zvaničnika. To će bolje od bilo koje druge aktivnosti, ako ne ukinuti u potpunosti, a ono smanjiti na minimum mehanizme nedemokratskog ponašanja stranaka vlasti, ali i ubrzati put evropskih integracija", navela je Jasavić,

Ona smatra da vladajuća klasa deklarativno zalaže za evrospke integracija, a da ih u suštini ne želi jer su, kako je ocijenila, svjesni da će u tom procesu mehanizmi koji su im omogućili da koriste nedemokratske metode, postati prošlost.

"Zato nam je potrebno i strpljenje i istrajnost, kao i veliki rad i širok krug prijatelja u međunarodnoj zajednici", zaključila je Jasavić.

Bonus video: