"EU nije spas za interesne ambicije, već šansa za iskorak iz balkanske krčme"

Milošević je kazao da proces proširenja predstavlja suštinski znak života evropskih integracija
5 komentar(a)
Rifat Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rifat Rastoder, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.04.2013. 13:18h

Evropska unija nije spas za bilo čije i bilo kakve nerealne interesne ambicije, već velika šansa da se konačno lakše iskorači iz takozvane balkanske krčme, kazao je potpredsejdnik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder.

On je rekao da stepen evropeizacije Crne Gore treba da bude još respektabilniji, ukoliko se zna da je ona sa potpuno marginalizovane pozicije s početka i kraja jugoslovenske ratne drame, danas stasala da nakon Slovenije i Hrvatske bude najbliža punopravnom članstvu.

„Kako je taj proces još predaleko od željenog nivoa, zaista jeste pravo pitanje, kako održati njegov takozvani momentum, odnosno kako se izboriti sa mogućim zamorom od njega samog“, kazao je Rastoder, na Balkanskoj konferenciji evropskih socijalista u Budvi.

On je naveo da se evropskim partnerima mora predočavati da je evropski projekat bez Zapadnog Balkana u cjelini, nedovršern i čak nebezbjedan.

„Sa druge strane, u svojim državama morali bi više, stalno i uporno predočavati, da EU nije nikakav spas za bilo čije i bilo kakve nerealne interesne ambiicije, već samo velika šansa, da se konačno lakše iskaorači iz takozvane balkanske krčme“, rekao je Rastoder.

On je dodao da skoru formalizaciju članstva Hrvatske u EU, kao i najavu započinjanja pregovora sa Srbijom, doživljava kao inspiraciju i početak dodatnog angažovanja na prilagođavanju samoj toj činjenici, ali i još bržem usklađivanju cjelokupnog sistema tih država sa pozitivnim evropskim standardima.

Politički direktor Demokratske partije socijalista Tarzan Milošević kazao je da proces proširenja predstavlja suštinski znak života evropskih integracija.

„Napretkom koji je ostvarila Hrvatska, otvaranajem pregovora o članstvu Srbije, usvajanjem predloga da države članice otvore djalog sa Kosovom o stabilizaciji i pridruživanju, i naravno sa pohvalama koje Crna Gora dobija u pregovorima, Evropa pokazuje da je i dalje vitalna“, ocijenio je on.

Milošević je kazao da je optimizam po pitanju zajedničke budućnosti, više nego opravadan.

„Potrebno je pokazati više evropske hrabrosti u pronalaženju odgovora na izazove i globalizaciju u cjelini, posebno u trenutnoj finansijsko ekonimskoj krizi“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora spremno i predano nastavlja saprovođenje sveobuhvatnih društvenih reformi, koje su u funkciji ostvarivanja strateških ciljeva za članstvo u EU i NATO-u.

Predstavnik njemačke SDP Knut Flekenstajn rekao je da izazovi pristupanja EU podrazumijevaju velike napore ka usklađivanju sa njenim standardima.

„Postavlja se i pitanje da li mi u EU imamo prave instrumente, da promovišemo i pružimo podršku tom procesu pristupanja ili te insriumente treba mijenjati“, rekao je on.

Flekenstajn smatra da socijalisti i socijaldemokratske parije treba da uspostave istinsko partnerstvo, koje treba da bude još konkretnije, kako bi dalo što bolje rezultate.

Bonus video: