Zoran Živković: Prije protesta je trebalo formirati Anketni odbor

On je kazao da je crnogorska opozicija značajno zastupljena u parlamentu, i da u tom tijelu treba otvoriti raspravu o eventualnim nepravilnostima na izborima
9 komentar(a)
Ažurirano: 22.04.2013. 11:43h

Opozicija je prije organizovanja građanskih protesta trebalo da insistira na formiranju Anketnog odbora u Skupštini, koji bi jasno utvrdio da li je bilo neregularnosti na izborima za šefa države, smatra bivši premijer Srbije, Zoran Živković.

On je kazao da je crnogorska opozicija značajno zastupljena u parlamentu, i da u tom tijelu treba otvoriti raspravu o eventualnim nepravilnostima na izborima, navodeći da je najlogičnije rješenje formiranje Anketnog odbora koji će da utvrdi da li je bilo neregularnosti.

„Anketni odbor bi za početak bio logičnije rješenje od protesta, jer za to postoji i ustavno-pravni osnov, i za to je potrebno mnogo mnaje energije nego za organizovanje protesta“, rekao je Živković u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da je opozicija prvo trebalo da istragom Anketnog odbora jasno utvrdi da li je bilo izbornih neregularnosti.

„Treba proći prvo tu instancu pa ako se ona ne pokaže dovoljnom i nakon toga ostanju sumnje u regularnost izbora onda je trebalo pokušati sa organizovanjem građanskih protesta“, kazao je Živković.

Prema njegovim riječima, svaki protest na kojem se očekuje značajno učešće građana mora da ima jasan cilj, dobru strategiju, a prije toga, dobar povod.

Živković je podsjetio da je povod protesta navodna krađa na izborima za predsjednika države, ocjenjujući da za te tvrdnje nedostaje jaki materijalni dokaz.

„Nedostaje izjava nekog insajdera ili učesnika koji bi mogao na dokumentovan način da potvrdi krađu, jer je u tome bila najveća snaga zimskih protesta u Srbiji 1996. godine, jer smo imali kopije zapisnika sa biračkih mjesta koji su prepravljani u korist Miloševićevog režima“, precizirao je Živković.

On je dodao da su takvi zapisnici bili dovoljan dokaz da građani u ogromnom broju podrže proteste srbijanske opozicije i da ostanu skoro 100 dana na hladnim ulicama.

„Vidim da je bilo primjedbi opozicije, ali nije bilo velikog materijalnog dokaza o izbornoj krađi i pitanje je koliko će takav povod za proteste biti dovoljan da veliki broj građana izađe na ulice“, rekao je Živković.

Živković je rekao da je uloga međunarodnog faktora bitna, posebno, kako je naveo, institucija koje su na Balkanu davale tačne podatke o izborima.

„Ako te institucije nije ubijeđene da postoji povreda materijalnih pravila izbornog procesa, onda je cijela motivacija za proteste manja, jer će oni biti tumačeni kao posledica nezadovoljstva opozicije zbog izbornog poraza“, zaključio je on.

Bonus video: