Bojanić tražio od Krivokapića da opozove delegaciju u parlamentu SE

Delegaciju Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini SE čine Zoran Vukčević, koji je i šef delegacije, kao i Damir Šehović
7 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Mladen Bojanić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2013. 17:15h

Poslanik Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić upozorio je da opozicija još nema predstavnika u crnogorskoj delegaciji u parlamentu Savjeta Evrope (SE) i optužio vladajuću koaliciju da izbjegava rješavanje tog pitanja.

On je podsjetio da opoziciji pripadaju dva mjesta u delegaciji, od kojih je jedno za stalnog člana a drugo za zamjenu, iako u vladajućoj koaliciji tvrde da se radi o samo jednom mjestu.

Delegaciju Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini SE čine Zoran Vukčević, koji je i šef delegacije, kao i Damir Šehović, dok su njihove zamjene Predrag Sekulić iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Draginja Vuksanović iz Socijaldemokratske partije (SDP).

“Opozicija se još u januaru dogovorila o članovima svih parlamentarnih delegacija i o tome zvaničnim dopisom obavijestila kolege na kolegijumu predsjednika Skupštine, ali sada u vladajućoj koaliciji podmeću da se nijesmo mogli dogovoriti”, kazao je Bojanić.

Komentarišući Vukčevićeve navode da opozicija ne može da se dogovori oko toga ko će biti stalni član u delegaciji, jer su za to mjesto zaintersovni i Bojanić i poslanica SNP-a Snežana Jonica, šef poslaničkog kluba Pozitivne je ocijenio da je bez članova iz opozicije crnogorska delegacija nepotpuna i da je zbog toga treba opozvati. On je ocijenio da nemaju osnova Vukčevićeve tvrdnje da delegacija u parlamentu SE radi nesmetano.

“Valjda je svakome očigledno da nije ispunjen uslov kada je u pitanju adekvatna zastupljenosti predstavnika opozicije, bez obzira što SDP ponekad odradi ulogu opozicije u vlasti. Koliko delegacija nesmetano radi u Parlamentu SE je očigledno iz činjenice da se nijedno pitanje o Crnoj Gori nije niti se može razmatrati u Strazburu dok se ne kompletira delegacija”, kazao je Bojanić.

On je upozorio da crnogorska delegacija nije ispunila ni uslov da 30 odsto članstva čine polsnice. On je odbacio Vukčevićeve tvrdnje da delegaciju može opozvati samo parlament SE, navodeći da to ovlašćenje ima i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

“Vukčević i ekipa su turisti u Strazburu, a njihove aviokarte, hotelski smještaj i dnevnice plaćaju poreski obveznici Crne Gore. Onaj ko ih je poslao može ih i opozvati”, ocjenio je Bojanić.

Crnogorska skupština ima delegaciju u parlamentu SE od maja 2007. godine, a sastav delegacija treba da odražava realan odnos političkih partija u nacionalnim parlamentima. Parlamentarna skupština SE bavi se temama iz oblasti politike, prava i ljudskih prava, socijalne politike, zdravstva, porodice, kulture, nauke, obrazovanja i životne sredine, poljoprivrede, migracija, izbjeglica i demografije, kao i ravnopravnosti polova. Parlamentarna skupština SE sastaje se četiri puta godišnje.

Bonus video: