MANS podnio krivičnu prijavu protiv NN lica iz MUP-a

MANS navodi da su otkrili osam vrsta različitih potpisa jednih te istih upravnih inspektora, od čega na 4 vrste potpisa otpada preko 90 odsto svih zapisnika koji su potpisani
55 pregleda 0 komentar(a)
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Birački spisak, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.04.2013. 14:14h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnio je vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Veselinu Vučkoviću krivičnu prijavu protiv NN lica zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanja potpisa na zapisnicima o inspekcijskom nadzoru nad promjenama u biračkim spiskovima.

"MANS je do sada pregledao blizu 800 individualnih dokumenata koji sadrže podatke o izvršenom inspekcijskom nadzoru nad postupcima upisa i brisanja iz biračkog spiska, a koji je uoči predsjedničkih izbora pokrenut na inicijativu predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića. Kao potpisnici svakog od tih dokumenata su navedeni upravni inspektori Sektora za državnu upravu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Veljka Raspopović, Lidija Pantović i Goran Petrović. Međutim, međusobno poređenje zapisnika je otkrilo da potpisi pomenutih inspektora nisu identični na svim rješenjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je MANS "otkrio čak osam vrsta različitih potpisa jednih te istih upravnih inspektora", od čega na 4 vrste potpisa otpada preko 90 odsto svih zapisnika koji su potpisani.

"U jednoj takvoj grupi se nalaze 154, drugoj, 167, dok je u trećoj i četvrtoj po 156 zapisnika. To znači da je skoro svaki četvrti zapisnik potpisan na drugačiji način. Preostale vrste potpisa su se našle na nešto manjem broju zapisnika. Imajući u vidu toliki broj različitih vrsta potpisa, nije moguće utvrditi koji je od njih original a na kojem broju zapisnika se neko drugi potpisao umjesto inspektora", navode iz te NVO.

U MANS-u ističu da su ovakvi bezbjedonosni "propusti" nedopustivi.

"Na ovaj način je još jednom osporena validnost inspekcijskog nadzora koji Upravna inspekcija MUP-a sprovodi po inicijativama predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića. Svi zapisnici koje je do sada inspekcija dostavila izbornom štabu Lekića, a u koje je MANS imao uvid su obilovali nepravilnostima. "Kvalitet" inspekcijskog nadzora, kao i njegovi "rezultati" su do sada pokazali da MUP ne samo što nema adekvatne pravne i tehničke kapacitete za vođenja registra građana, već da ne posjeduje niti minimum političke volje da se izbori sa kršenjem zakona i propisa od strane svojih službenika", navodi se u saopštenju.

Bonus video: