Sve spremno za protest

Organizatori saopštili da su u saradnji sa MUP-om angažovali redarsku službu, vatrogasce i hitnu pomoć kako bi sjutrašnji protest protekao bez incidenata
66 pregleda 58 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 18:49h

Izvršni odbor građanskog protesta saopštio je da su sve pripreme za okupljanje završene u skladu sa najvišim bezbjednosnim, demokratskim i organizacionim normama i da su u saradnji sa MUP-om angažovani redarska, vatrogasna i medicinska služba.

“Ovo je prilika da iskažemo svoje nezadovoljstvo izbornom krađom koja je obavljena u tri faze: predizbornom koja je plod organizovanog poduhvata koji je dokazan aferom 'Snimak', izbornom krađom na dan samih izbora i samom verifikacijom te krađe kao trećom fazom ukupne krađe izborne volje građana”, kazao je poslanik DF-a Slaven Radunović.

On je zamolio sve građane koji žive van Podgorice da budu solidarni i da na protest dođu svojim vozilom kako bi mjesta u autobusima ustupili onima koji nemaju drugu opciju.

Radunović je izrazio protest jer su, kako tvrdi, režimski aktivisti izvršili pritisak na autoprevoznike da ne daju svoje autobuse za ovu namjenu i zahvalio se onima koji nijesu željeli da naplate svoje usluge kako bi podržali protest.

TV Vijesti, Aleksandra Mudreša

“Naš je cilj da građani koji su opljačkani na izborima iskažu svoj protest ne samo vladajućoj oligarhiji u Crnoj Gori već i da pošalju poruku prijateljima iz EU. Da im kažemo da su građani iz Crne Gore koji su spremni da implementiraju standarde koji nam se predlažu demonstranti, a oni koji su izazvali protest koče integracije jer ne žele da se odreknu svoje poluge moći - pritiska na građane i krađa izbornih rezultata”, kazao je Radunović.

Očekivali da će Ustavni sud odbiti žalbu

Poslanik DF-a Slaven Radunović kazao je, prije nego što je bila poznata odluka Ustavnog suda da obije žalbu, da niko u izbornom štabu Miodraga Lekića ne očekuje nikakvo iznenađenje kad je u pitanju odluka Ustavnog suda.

“Ustavni sud je zarobljena institucija, kao i sve ostale u Crnoj Gori i služi isključivo partijskim interesima i interesima Mila Đukanovića i njegovog najbližeg okruženja”, kazao je Radunović na konferenciji za novinare.

Janko Vučinić je poručio da je protest za slobodnu Crnu Goru, i slobodne institucije sistema.

"Očekujem da dođu i radnici i sindikalni predstavnici, i da to bude veliki skup građana", kazao je Vučinić, a poslanik SNP-a Velizar Kaluđerović poručuje da se kući ostave partijske zastave, i da građani budu dio mirnog i dostojanstvenog skupa.

"Da se ne prepoznajemo po partijskoj pripadnosti, već po zabrinutosti zbog situacije u zemlji", kazao je Kaluđerović.

Tražiće ponavljanje izbora

Organizatori građanskog protesta planiraju da sjutra od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića traže da u roku od 15 dana raspiše nove predsjedničke izbore i pokrene inicijativu za izmjenu izbornog zakona, saznaju “Vijesti”.

MUP: Očekujemo miran i dostojanstven skup

Uprava policije očekuje da će biti ispoštovan dogovor postignut tokom razgovora, koji se odnosi i na angažovanje redarske službe, što je obaveza organizatora

Portal "Vijesti" će subotnji protest pratiti uživo i izvještavati na Fejsbuku i Tviteru, gdje će haštag za protest biti #protestCG.

Pozivamo sve čitaoce da nam sa protesta šalju svoje fotografije, vijesti i utiske.

Galerija

Bonus video: