Vlada pravi nacionalnu listu terorista

Restriktivne mjere za lica sa “crnih lista” EU i UN i povezane sa terorističkim organizacijama
146 pregleda 15 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.07.2018. 13:46h

Vlada Crne Gore će formirati nacionalnu listu terorista i organizacija povezanih sa terorizmom prema kojima će se sprovoditi restriktivne mjere. To je, između ostalog, predviđeno prijedlogom Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama o kojem će u ovog mjeseca raspravljati poslanici Skupštine Crne Gore.

Prijedlogom zakona Crna Gora se obavezuje da sprovodi restriktivne mjere na osnovu rezolucija Ujedinjenih nacija (UN), Evropske unije (EU) i odluka međunarodnih organizacija čija je članica. U predlogu zakona ističe se da će mjere biti sprovođene prema osobama koje se nađu na nacionalnoj listi koju će utvrditi Vlada na prijedlog Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

“Nacionalna lista će biti formirana na osnovu obavještenja ministarstva o fizičkim i pravnim licima koja su aktima EU označeni kao teroristi, terorističke organizacije ili finansijeri terorizma, predloga Agencije za nacionalnu bezbijednost (ANB), organa državne uprave nadležnog za poslove policije, odbrane, sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, državnog tužilaštva kao i obrazloženog zahtjeva druge države“, navodi se u prijedlogu zakona.

Državne uprave, firme i pojedinici iz Crne Gore ne smiju sarađivati sa udruženjima i licima sa “nacionalne liste”. Ističe se i da će firme, koje sklapaju poslove sa osobama sa liste, biti kažnjene sa 40 hiljada eura, dok zaposleni koji to dozvole rizikuju kazne od 4.000 eura. Predviđeno je da se restriktivne mjere mogu sprovoditi protiv država, crnogorskih građana, privrednih društava kao i stranih državljana koji se nalaze ili imaju imovinu na terotoriji Crne Gore.

“Restriktivne mjere su prekid diplomatskih odnosa, potpuni ili djelimični prekid ekonomskih odnosa, potpuno ili djelimično ograničenje uvoza, izvoza, transporta i pružanja usluga. Pod restriktivnim mjerama podrazumijeva se i embargo na naoružanje, vojnu opremu i robu dvostruke namjene, ograničenje ulaska u Crnu Goru i zamrzavanje imovine“, navodi se u prijedlogu Ministarstva vanjskih poslova.

Na osnovu zahtjeva EU Crna Gora od 2014. godine sprovodi restriktivne mjere prema pojednim državljanima Rusije “zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine”. Rusija je uzvratila sankcijama na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Crne Gore.

Bonus video: