Organizatori protesta će tražiti nove izbore i istragu o aferi "Snimak"

Organizatori protesta od predsjednika parlamenta planiraju da traže izmjene izbornog zakona kojim bi se spriječile neregularnosti
55 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2013. 07:16h

Organizatori građanskog protesta planiraju da sjutra od predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića traže da u roku od 15 dana raspiše nove predsjedničke izbore i pokrene inicijativu za izmjenu izbornog zakona, saznaju “Vijesti”.

U radnoj verziji zahtjeva, oko koje su juče pregovorali predstavnici političkih partija, civilnog sektora i udruženja koja su podržala Miodraga Lekića, predviđeno je da se ne priznaju rezultati predsjedničkih izbora i da se od Krivokapića traži da raspiše nove.

Organizatori protesta od predsjednika parlamenta planiraju da traže izmjene izbornog zakona kojim bi se spriječile neregularnosti koje su primijećene na predsjedničkim izborima.

To se, između ostalog, odnosi na proceduru glasanja putem pisma, zloupotrebu državnih resursa u kampanji kao i ažuriranje biračkih spiskova.

Krivokapiću će vjerovatno biti isporučen zahtjev da pokrene paralamentarnu istragu o aferi “Snimak”, dok će se od Vrhovnog državnog tužilaštva tražiti da najkasnije za 15 dana procesuira taj slučaj.

Sagovornik “Vijesti”, uključen u pregovore, je ponovio da se ti zahtjevi nalaze u radnoj verziji, koja bi trebalo da bude definisana do protesta. On je rekao da predstavnici opozicionih partija nijesu uspjeli da se usaglase oko ideje o bojkotu parlamenta.

Tokom jučerašnjih pregovora bilo je predloga da se, nakon sjutrašnjih, organizuju novi protesti ali još nije izvjesno da li bi se to moglo desiti uoči isteka roka od 15 dana ili nakon toga.

Lekićevi saradnici juče su potvrdili da je za sjutrašnji protest obezbijeđen prevoz iz svih crnogorskih gradova i da je za sada unajmljeno tridesetak autobusa.

Organizatori protesta tvrde da su imali problema sa autoprevoznicima koji su odbijali da dovoze građane u Podgoricu, ne navodeći o kojim se prevoznicima radi. Poslanica DF Branka Bošnjak tvrdi da je vlast zabranila autoprevoznicima da iznajmljuju autobuse za prevoz protestanata.

“Odjednom svi su navodno angažovani za razne ekskurzije. Ali ne računaju na naš inat! Džaba vam sve, biće nas dovoljno da stavimo tačku na vašu pljačku”, napisala je Bošnjak na svom fejsbuk profilu, dok je poslanik DF Slaven Radunović pozvao sve koji mogu da na protest dođu svojim vozilom.

“Pokušajte da popunite automobile, kako bismo što efikasnije neutralisali režimsku akciju onemogućavanja dolaska slobodnim građanima na protest”, napisao je Radunović, dok njegov partijski kolega Goran Danilović tvrdi da vladajuća partija nastoji da svim sredstvima ugrozi sjutrašnje proteste.

"Moj kum iz Kolašina mi javlja da u subotu organizuju akciju u Kolašinu-na skijanje. Besplatan ski-pas, a noćenje pet eura. Zamisli šta im sve neće pasti na pamet. Samo da bi nas što manje došlo na protest. Kume, vidimo se u subotu ako bog da. Znači prpa - što bi narod rekao ", napisao je Danilović.

Pozitivna Crna Gora pozvala je juče svoje članove i simpatizere da se priključe građanskom protestu i time daju puni doprinos razvoju demokratije.

Portparol DPS-a Časlav Vešović ponovio je da će sjutrašnji protest biti usmjeren protiv institucija Crne Gore i njihovih ustavnih odluka, te da nema dileme da je organizator tog događaja funkcioner Demokratskog fronta Andrija Mandić.

Portal "Vijesti" će subotnji protest pratiti uživo i izvještavati na Fejsbuku i Tviteru, gdje će haštag za protest biti #protestCG.

Pozivamo sve čitaoce da nam sa protesta šalju svoje fotografije, vijesti i utiske.

Bez SNP-a i Pozitivne na bini

Tokom jučerašnjih konsultacija iz Pozitivne i SNP-a je predloženo da na protestu govori samo Lekić i predstavnici civilnog sektora i nezavisni intelektualci, ali im je poručeno da će uz Lekića na bini govoriti i čelnici partija koje čine Front.

Uz njih, građanima će se najvjerovatnije obratiti i po jedan predstavnik civilnog sektora i nezavisnih intelektualaca. Generalni sekretar Pozitivne Mladen Bojanić kazao je juče agenciji MINA da građanski protest ne treba opteretiti politikom više nego je to neophodno.

“Iznijeli smo svoj stav da na skupu pored Lekića treba da govore samo vanstranačke ličnosti“, kazao je Bojanić, navodeći da funkcioneri Pozitivne neće govoriti na skupu, jer se radi prevashodno o građanskom, a ne stranačkom okupljanju. “Podržavamo skup, pozivamo svoje članove i simpatizere da mu se priključe i time daju pun doprinos razvoju demokratije, iako funkiconeri Pozitivne neće govoriti na njemu”.

Galerija

Bonus video: