Formirana dva odbora koji će koordinisati protestima

Prema informacijama “Vijesti” u građanskom odboru, između ostalih, biće univerzitetski profesori Milan Popović i Filip Kovačević, književnik Balša Brković, Vladimir Božović kao i Aleksandar Novović
43 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 11:05h

Štab predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića predao je juče zahtjev Upravi policije za održavanje građanskog protesta, u subotu u 12 sati ispred zgrade predsjednika Crne Gore i istovremeno formirao dva odbora koja će koordinisati građanskim protestima.

Prema informacijama “Vijesti” iz tog štaba, za organizaciju protesta biće zaduženi građanski odbor koji će uz Lekića, koji je na njegovom čelu, činiti nezavisni intelektualci i predstavnici civilnog sektora. U izvršnom odboru, koji će voditi lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, biće predstavnici partija koje su podržale Lekića.

Prema informacijama “Vijesti” u građanskom odboru, između ostalih, biće univerzitetski profesori Milan Popović i Filip Kovačević, književnik Balša Brković, Vladimir Božović kao i jedan od vođa prošlogodišnjih studentskih protesta Aleksandar Novović.

U izvršnom odboru, koji vodi Mandić, zamjenici će biti Nebojša Medojević i Milan Knežević, kao i predstavnici ostalih političkih partija koje su podržale Lekića. Sagovornik “Vijesti” potvrdio je da je mjesto ponuđeno i predstavnicima Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

“Željeli smo da kroz građanski odbor pokažemo da iza Lekića ne stoje partije, već građani koji su ga podržali i koji u njemu vide pravog predsjednika. Hoćemo da pokažemo da u Crnoj Gori postoji građanska svijest koja ne dozvoljava da se neko igra sa voljom birača. Odbor koji čine političari formiran je samo da bi sve bilo organizovano na nivou”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz Lekićevog štaba.

Lekićev izborni štab juče je i zvanično predao zahtjev Upravi policije za održavanje građanskog protesta a, kako je kazao funkcioner DF-a Branko Radulović protest će biti građanski i pozitivan, sa jasnim porukama i zahtjevima. Njih će, uz Lekića, formulisati Predrag Bulatović, Goran Danilović i Koča Pavlović.

Zakonom o javnim okupljanjima predviđeno je da se zahtjev za građanske proteste dostavi Upravi policije najkasnije pet dana prije skupa. Skup može biti zabranjen u slučaju da nije prijavljen na vrijeme, ako su mu ciljevi kršenje ljudska prava, ili postoji opasnost za ugrožavanje bezbjednosti. U slučaju da policija zabrani skup, organizator ima pravo da se žali Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Galerija

Bonus video: