Lekić: Sve ovo je u okviru institucija i u cilju njihovog oslobađanja

"Uočavamo strahovitu i bijednu propagandu koja nas vraća u devedesete koju sprovodi režim kroz priču o vaninstitucionalnoj borbi"
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 18:19h

Predsjednički kandidat Miodrag Lekić kazao je da se najavljeni opozicioni proteste ne može porediti sa demonstracijama koje su se dogodile u januaru 1998. godine jer sada postoji drugi ambijent i potpuno drugačija Crna Gora.

"Uočavamo strahovitu i bijednu propagandu koja nas vraća u devedesete koju sprovodi režim kroz priču o vaninstitucionalnoj borbi. Potencira se vaninstitucionalni okvir, a njega nema. Sve ovo je u okviru institucija i u cilju njihovog oslobođanja kako bi radile u skladu sa zakonima i Ustavom", kazao je Lekić.

On je na konferenciji za novinare negirao da je protest vaninstitucionalno djelovanje tvrdeći da njegov štab nastavlja institucionalnu borbu i da Ustav garantuje slobodu okupljanja.

Lekić je ocijenio da protesti ne sprječavaju institucije da rade svoj posao.

On je kazao da će njegov štab nastaviti legitimnu borbu podnošenjem žalbe Ustavnom sudu, na odluku Državne izborne komisije da odbije njihove prigovore, kojima su tražili da se ponište izbori za predsjednika Crne Gore na biračkim mjestima gdje se glasalo putem pisma.

Lekić je ocijenio da protesti ne sprječavaju institucije da rade svoj posao:“Niko ne sprječava Vladu da radi svoj posao vezan za Kombinat aluminijuma, ili Tužilaštvo da pokrene istragu povodom afere Snimak”.

TV Vijesti, Saša Palibrk

Uz Lekića je stala i Socijalistička narodna partija (SNP), a poslanik Velizar Kaluđerović kazao je motiv te partije za učešće na izborima odbrana crnogorskog Ustava.

“Ustav propisuje da se izbori ne mogu priznati ukoliko nijesu bili slobodni i demokratski”, rekao je Kaluđerović koji smatra da je na izborima pogaženo biračko pravo dijelu građana.

“Više od 30 hiljada građana je onemogućeno da glasa, a Ustavu nigdje ne piše da ne mogu glasati ukoliko nemaju. Građani treba da se izbore da Crna Gora dobije legalne i legitimne izbore “, rekao je on.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore, koja je podržala održavanje proteste, Mladen Bojanić kazao je da će ta partija dati puni doprinos protestu. „Protesti će biti konstruktivan doprinos zaštiti prava građana i Ustava“, rekao je on, dok je pisac Balša Brković kazao je da će zahvaljujući brojnim aferama protesti biti trijumf građanske Crne Gore.

“Ono što se desilo na predsjedničkim izborima nije incident već jedna mašinerija koja to radi već decenija ali ovaj put imamo mnogo jasniji uvid u mehanizme kako se to radi“, kazao je Brković.

Lekićev izborni štab je u ponedjeljak podnio zahtjev Upravi policije za održavanje građanskog protesta ispred zgrade predsjednika Crne Gore, a funkcioner DF-a Branko Radulović smatra da će ministar unutrašnjih poslova dati pozitivan odgovor.

On je kazao da neće komentarisati izjave evropskih zvaničnika Miroslava Lajčaka i Jelka Kacina, dok ih "ne vidi u cjelosti".

„Kada kažem da je protest građanski onda mislim na sve nacije i boje i distanciram se od ekstremnih nacionalizama bilo koje boje“, naveo je Lekić i dodao da se u ovom trenutku osjeća i kao Crnogorac, Musliman, Albanac, Bošnjak, Hrvat itd. Mi smo svi građani Crne Gore. Odbijam se od bilo kojeg ekstremizma”.

Odgovarajući na pitanje da li je njegov štab obradio kompletan uzorak glasova sa predsjedničkih izbora, Lekić je kazao da nema nikakvog spora oko valjanosti argumenata koji su upućeni nadležnim institucijama o izbornim neregularnostima.

On je kazao da neće komentarisati izjave evropskih zvaničnika Miroslava Lajčaka i Jelka Kacina, dok ih "ne vidi u cjelosti".

Upitan da li očekuje da nakon protesta vlast prizna njegove navode o izbornoj krađi, Lekić je kazao da ne može da projektuje kako će se vlast ponašati nakon subote.

Na konferenciji za novinare su prisustvovali i predstavnici Organizacionog odbora protesta iz Demokratskog fronta i Građanskog kluba Demokratskog fronta.

Galerija

Bonus video: