Vlada Angele Merkel: Ozbiljno doživljavamo "Snimak"

Šta piše u odgovoru vlade Angele Merkel, na pitanje poslanika u Bundestagu Ditmara Nitana o posljednjoj aferi u Crnoj Gori
11 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2013. 15:31h

Savezna vlada Njemačke ozbiljno doživljava optužbe opozicije i nevladinog sektora da je Demokratska partija socijalista (DPS) u predizborne svrhe zloupotrijebila državne resursa i pažljivo prati dalji razvoj situacije.

To je kazao državni sekretar njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Harald Braun odgovarajući na poslaničko pitanje koje je povodom afere “Snimak” Saveznoj vladi Njemačke uputio izvjestilac Bundestaga za Crnu Goru i poslanik Socijaldemokratske partije Ditmar Nitan.

Nitan je nakon susreta sa funkcionerom Demokratskog fronta Nebojšom Medojević prije oko mjesec dana kazao “Vijestima” da je zabrinut zbog aktuelne afere i da će iskoristiti svoje poslaničko pravo i zatražiti mišljenje vlade Angele Merkel o tome da li bi unutrašnja situacija mogla uticati na proces evropskih integracija Crne Gore.

Na pitanje “kako Savezna vlada ocjenjuje razvoj aktuelne unutrašnjo-političke situacije u Crnoj Gori, posebno povodom rasprave o objavljenom snimaku sa sjednice vladajuće stranke DPS, u čijem sadržaju opozicija vidi dokaz zloupotrebe državnih resursa počinjene od strane vlade”, saradnik njemačkog šefa diplomatije Gvida Vestervelea je odgovorio:

“Savezna vlada i nadalje uzima ozbiljno optužbe od strane opozicije i nevladinih organizacija o sistematskoj zloupotrebi državnih resurse počinjenih od strane dugogodišnje vladajuće političke stranke DPS i pažljivo prati razvoj”.

Odgovarajući na pitanje da li je Savezna vlada Njemačke mišljenja da nadležni organi u Crnoj Gori istražuju u adekvatnoj mjeri optužbe, Braun je naveo:”Sa tačke gledišta Savezne vlade bitno je da sve političke snage ozbiljno i obazrivo razmatraju optužbe o sistematskoj zloupotrebi administrativnih resursa počinjenih od strane DPS-a”.

U njegovom odgovoru se navodi i da je “premijer Milo Đukanović priznao da postoji potreba za preispitvanjem svih podignutih optužbi od strane nadležnih državnih organa”.

“Vrhovni državni tužilac zastupa mišljenje da se zapošljavanje na radnim mjestima u javnom sektoru mora odvijati prema zakonskim propisima, po verifikovanim i objektivnim kriterijumima i da se time dodjela radnih mjesta ne može vršiti sa partijsko-političkog aspekta. Tužilac do sada ne raspolaže podacima o nekim sumnjivim okolnostima, koji bi opravdavali pokretanje istražnog postupka od strane tužilaštva. Međutim, nije isključeno da dođe do pokretanja istrage u slučaju da se individualno podnese tužba zbog počinjene diskriminacije”.

Njemački zvaničnik je naveo i da formiranje Anketnog odbora u Skupštini, koje je zatražila opozicija, nije uspjelo zbog toga što je to odbila parlamentarna većina:”Umjesto toga, predmet je upućen nadležnim odborima radi pribavljanja mišljenja”.

Niman je u okviru poslaničkog pitanja Vladu pitao i u kojoj mjeri su događaji oko “Snimka” bili predmet razgovora njegove Vlade na bilateralnom, ali i na evropskom nivou, sa Vladom Crne Gore “posebno u vezi sa tekućim pregovorima između EU i Crne Gore”.

“Savezna vlada je, baš kao i Evropska komisija, u razgovoru sa predstavnicima Vlade Crne Gore i nadležnim organima Crne Gore tematizovala optužbe o sistematskoj zloupotrebi administrativnih resursa počinjenih od strane dugogodišnje vladajuće političke stranke DPS”, stoji u Braunovom odgovoru.

U odgovoru se dodaje i da su “ambasadori članica EU tokom zajedničke sjednice postavili pitanja u vezi toga i samom premijeru Đukanoviću”.

“U tom kontekstu ponovo je pozvana Vlada Crne Gore da pojača svoje napore oko reformi na sektoru pravosuđa, kao i kod borbe protiv organizovanog kriminala i suzbijanja korupcije. Pored toga naglašeno je da brzina kojom se odvijaju pregovori o članstvu mjerodavno zavisi od napretka reformi u tim sektorima”, stoji u odgovoru.

Bonus video: