Šabović: Tužioca birati poslije usvajanja ustavnih promjena

"Nije logično da sad izaberemo tužioca, pa da za pola godine ili godinu moramo da biramo novog, po novim pravilima", kazao je Šabović
4 komentar(a)
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Džavid Šabović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.04.2013. 13:01h

Izbor novog državnog tužioca trebalo bi odgoditi do usvajanja ustavnih promjena, usaglašenih sa preporukama Venecijanske komisije (VK) da se taj organ bira dvotrećinskom većinom u parlamentu, ocijenio je predsjednik Zakonodavnog odbora Skupštine, Džavid Šabović.

On smatra da rješenja koja su sadržana u predlogu VK svakako treba uključiti u Zakon o državnom tužilaštvu, s tim što se mora pronaći način izlaska iz situacije kada je u parlamentu nemoguće obezbijediti dvotrećinsku većinu za izbor tužioca.

"Izbor tužioca svakako treba usaglasiti sa izmjenama Zakona o tužilaštvu, jer nije logično da sad izaberemo tužioca, pa da za pola godine ili godinu moramo da biramo novog, po novim pravilima", kazao je Šabović.

On je podsjetio da tu funkciju sada obavlja vršilac dužnosti što, kako je naveo, nije ništa neobično.

"Imamo vršioca dužnosti koji ima sva ovlašćenja. Kod nas to nije rijedak slučaj, imamo ih i u drugim oblastima, tako da to nije ništa čudno i u tome nema ništa loše", smatra Šabović.

Na pitanje da li bi, u tom slučaju, "VD stanje" u Tužilaštvu moglo da potraje, on je kazao da nije siguran da bi Evropa bila previše strpljiva prema Crnoj Gori u tom pogledu.

"Nijesam siguran da bi Evropa bila previše strpljiva prema nama, sigurno će nam dati rok. Mi smo imali predlog koji je otišao Kolegijumu, i tada je ostavljeno da se te izmjene utvrđuju Zakonom o tužilaštvu, a ne Ustavom", naveo je Šabović.

Prema njegovim riječima, u Ustavu treba samo kazati da je vrhovni državni tužilac samostalan državni organ, i šta je njegova uloga.

"Drugim zakonima je riješeno kako se bira tužilac, iz kojeg dijela, osim kvalifikacione većine, odnosno da li je to dvotrećinska. Smatram da je to dobro rješenje, s tim što se moraju obezbijediti parametri kako da se, u slučaju blokade, sve to deblokira", kazao je Šabović.

Bonus video: