Muk: Protesti su opravdani ako DIK nastavi da ignoriše neregularnosti

Muk je za "Dan" kazao da su protesti građana evropska tekovina i izraz ljudskog prava na slobodno okupljanje
102 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2013. 12:26h

Građansko okupljanje kojim bi se izrazio protest protiv izborne krađe opravdano je ukoliko Državna izborna komisija nastavi da presuđuje po volji jedne partije, a protivno brojnim dokazima o neregularnosti, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk.

Muk je za "Dan" kazao da su protesti građana evropska tekovina i izraz ljudskog prava na slobodno okupljanje, koje štiti i Evropska konvencija.

"Imajući u vidu sve informacije koje su objavljene posljednjih mjeseci u okviru afere "Snimak" i naročito u danima nakon predsjedničkih izbora, očigledno je da je Crna Gora zemlja u kojoj se kradu izbori i prekraja volja građana. Nažalost, dok se u zemljama Evropske unije nezavisne i efikasne institucije staraju o primjeni Ustava i zakona, kod nas institucije garantuju da se izbori mogu nekažnjeno krasti", kazao je Muk.

Hajduković: Ne organizovati proteste

Nekadašnji predsjednički kandidat Dragan Hajduković pozvao je Miodraga Lekića da ne organizuje ulične proteste zbog izbornih rezultata, već da svoja prava traži u okviru institucija.

On je kazao da je, nakon dugogodišnjeg ćutanja, odlučio da se obrati javnosti jer se, kako kaže, nad Crnom Gorom nadvila velika opasnost od uličnih nereda i potencijalno krvavih sukoba.

Hajduković je pozvao Lekića da prihvati odluke državnih instucija na žalbe zbog izbornih neregularnosti.

“Da sam na Vašem mjestu i da vjerujem da sam pobjednik, borio bih se u okviru institucija sistema i prihvatio njihovu odluku, čak i kada bih bio ubijeđen da je odluka nepravedna. Prvo, nemate dovoljno građana iza sebe da silom promijenite odluke institucija sistema.

Ali čak i da imate snage za nasilne promjene, a sigurno nemate, bio bi zločin gurnuti Crnu Goru u nekontrolisane ulične sukobe, krvoproliće i ne daj bože građanski rat. Pamet u glavu g. Lekiću”, navodi se u saopštenju Hajdukovića.

On je pitao Lekića da li iskreno vjeruje da je pobjednik izbora, te da li ima dokaze koje crnogorske institucije neće uvažiti, ali bi ih uvažile institucije Njemačke ili SAD.

Hajduković je bio predsjednički kandidat na izborima 2003. godine, a dva mjeseca nakon tih izbora Filip Vujanović ga je imenovao za savjetnika za projekat “Crna Gora– ekološka država”. Vujanović je tada kazao da je odluku donio na inicijativu Zelenih Crne Gore koji su tražili da se time afirmiše ideja o Crnoj Gori kao ekološkoj državi, sadržana u njenom ustavnom određenju.

Galerija

Bonus video: