Crna Gora sjutra u Briselu privremeno zatvara 26. poglavlje

Poglavlje 26 obuhvata obrazovanje i obuku, mlade i sport, kulturu, pristup obrazovanju, kao i programe i druge instrumente EU
71 pregleda 4 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.04.2013. 19:05h

Europska unija i Crna Gora u ponedjeljak, otvaraju i privremeno zatvaraju 26. poglavlje pregovora o punopravnom članstvu, EU je, putem Evropske komisije koja je za to zadužena zaključila da je zvanična Podgorica usaglašena sa evropskim zakonima i praksom na polju Obrazovanja i kulture.

Važno je što se ovo poglavlje odnosi prvenstveno na mlade, i jer je cilj koji je u zemlji postavljen, a u Briselu sa zadovoljstvom odobren, podizanje kvalitete obrazovnog sistema. Naime, to nije samo generalni zahtjev koji uvijek dobro dođe, nego je bolje obrazovanje i bolje usmjeravanje mladih kako bi našli zaposlenje, jedan od ciljeva evropske strategije za oporavak Evropa 2020.

Konkretna korist, biće olakšana mogućnost studiranja crnogorskih studenata na evropskim univerzitetima. Naredne godine, kad stupi na snagu novi sedmogodišnji zajednički evropski budzet, Crnogorci će normalno moći da budu dio programa "Erasmus za sve". Bilo je riječi da bi Erasmus za sve (koji sliči bivšem Erasmus plus) bio žrtva politike stezanja kaiša, ali je spasen. Takođe, građani, a bolje rečeno obrazovne institucije moći će da učestvuju u nekim programima u dijelu programa "cjeloživotnog učenja", Na žalost, trebaće čekati do punog članstva da se u cjelini može učestvovati u svim aspektima, ali dobra strana jest da su ovi programi ipak prično otvoreni i za zemlju u pregovorima.

Veoma važno je da će Crna Gora moći lakše nego prije da sklapa partnerstva i istražuje kako da se smanji nezaposlenost mladih, prvenstveno na iskustvima dvije zemlje u EU-u koje praktički nemaju problema sa obrazovanjem mladih, a to su Austrija i Njemačka.

Ovo poglavlje obuhvata i sport.

Poglavlje se "privremeno zatvara", jer se pregovori vode po principu ništa nije gotovo dok nije sve gotovo, ali praktički možemo smatrati da je poglavlje završeno, da je Brisel zadovoljan.

Posao u ovoj oblasti nije bio specijalno zahtijevan, ali ga je trebalo obaviti i jako je važno da u odredjena savjetodavna tijela, i slične institucije uspostavljene. No, ne samo to, nego je otvaranje i zatvaranje poglavlja veoma politički važno i to - Evropskoj uniji.

Srbija gotovo da nema nikakvih izgleda da dobije datum za početak pregovora, kao niti Makedonija. Njihova igra odgađa se za decembar. Bosna i Hercegovina takođe je podbacila, tako da je i Briselu važno da pokaže kako ima jedna zemlja koja obavlja svoj posao, a sve što je kritično ostaviće se zajesen.

Bonus video: