Pešić: Protesti nemaju smisla bez jasnih dokaza o izbornoj krađi

Organizator opozicionih demonstracija u Srbiji, Vesna Pešić je podsjetila da je opozicija u Srbiji protestovala 1996. kada je, kako je navela, zaista bilo krađe na loklanim izborima
126 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Pešić, Foto: Medija centar Beograd
Vesna Pešić, Foto: Medija centar Beograd
Ažurirano: 14.04.2013. 11:06h

Organizovanje protesta, zbog rezultata predsjedničkih izbora, neće imati smisla bez podrške međunarodnog faktora i ukoliko dokazi za manipulacije na njima nijesu jasni, smatra organizator opozicionih demonstracija u Srbiji, Vesna Pešić.

Ona je kazala da vjeruje da su predsjednički izbori bili regularni i da na njima nije bilo krađe.

"Ukoliko nema jasnih dokaza da je bilo izborne krađe, i podrške međunarodnog faktora, protesti nemaju smisla i ako se organizuju u takvoj situaciji brzo će prestati", rekla je Pešić agenciji Mina.

Ona je ocijenila da protesti neće imati efekta pod takvim okolnostima.

Pešić je podsjetila da je opozicija u Srbiji protestovala 1996. godine, kada je, kako je navela, zaista bilo krađe na loklanim izborima.

"Srpska opozicija je tada imala jasne dokaze da je pokradena na izborima. Tek na kraju protesta, nakon tri mjeseca, međunarodna delegacija se uključila, samo zbog toga što smo imali čvrste dokaze za izbornu krađu", precizirala je Pešić.

Ona je dodala da je vlast je priznala izbornu krađu donošenjem posebnog zakona, kada je opoziciji priznata pobjeda u pojedinim gradovima.

"Ne vjerujem da se sada posle toliko godina neko usudio da krade na izborima. Najbolje bi bilo da se uvjerljivo pokaže da nije bilo krađe na izborima. Ako nema krađe na izborima zbog čega bi neko protestovao", rekla je Pešić.

Ona smatra da je do problema nakon izbora došlo zbog male razlike u glasovima.

"Opozicija je dobila podstrek da sumnja da je to bilo zbog nepravilnosti, ali se mora jasno pokazati da tih nerugalarnosti nije bilo i to je jedini ispravni put", navela je Pešić.

Stojiljković: Međunarodna zajednica se neće ozbiljnije miješati

Profesor Zoran Stojiljković smatra da primjedbe na izborni rezultat imaju smisla ukoliko je biračko tijelo onih koji se žale mobilisano, i ako su te ocjene o nepravilnostima zasnovane na jasnim argumentima i kakav stav o tome se dobija iz međunarodne zajednici.

Eventualni protesti ne mogu računati na veću podršku i biće snažni samo ukoliko je ubjedljiva argumentacija da se radi o ozbiljnom kršenju izborne volje, kaže Stojiljković

"Od snage argumenata opozicije zavisi koliko će se mobilizati javno mnjenje i mediji, pa to da bude okidač koji može da dovede do destabilizacije prilika u Crnoj Gori", rekao je on.

Stojiljković je kazao da se mora pokazati da li je tijesna razlika na izborima rezultat bojkota Socijaldemokratske partije.

"A ako ozbiljna istraživanja govore da nije došlo do pada izlaznosi na izborima i da su primjerene primjedbe opozicije onda je to sasvim druga stvar", pojasnio je on.

Stojiljković smatra da se međunarodna zajednica neće ozbiljnije miješati u trenutnu situaciju, jer je, kako je dodao, to stvar unutrašnjih odnosa snaga i stanja duha u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, eventualni protesti ne mogu računati na veću podršku i biće snažni samo ukoliko je ubjedljiva argumentacija da se radi o ozbiljnom kršenju izborne volje.

"Jasni dokazi bi bili da se pokaže da je bilo manipulacija tokom glasanja, ako je izlaznost na nivou sa prošlih predsjedničkih izbora, ali ako nema tih dokaza onda protesti neće imati značajnije domete", zaključio je Stojiljković.

Bonus video: