Put u Berlin: Krihbaum demantuje samog sebe

Mnogi mediji u Crnoj Gori, juče su objavili “demanti” Krihbauma a da ni prije ni poslije nijesu prenijeli na osnovu čega su “Vijesti” objavile da Đukanović nije pozvan u Berlin
87 pregleda 12 komentar(a)
Ginter Krihbaum, Foto: Bundestag.de
Ginter Krihbaum, Foto: Bundestag.de
Ažurirano: 13.04.2013. 12:56h

Predsjednik Odbora za poslove Evropske unije u Bundestagu Ginter Krihbaum demantovao je juče sam sebe, tvrdeći da je pozvao premijera Mila Đukanovića u Berlin, dan nakon što je njegov kabinet to negirao.

Mnogi mediji u Crnoj Gori, juče su objavili “demanti” Krihbauma a da ni prije ni poslije nijesu prenijeli na osnovu čega su “Vijesti” objavile da Đukanović nije pozvan u Berlin, gdje nije bio u zvaničnoj posjeti od obnove nezavisnosti.

Đukanović nije pozvan u Berlin >>>

Nakon susreta Krihbauma i Đukanovića, Vlada je 9. aprila poslala saopštenje u kojem je navela da je Krihbaum “ukazao na snažnu podršku njemačkog parlamenta Crnoj Gori u procesu evropskih integracija i pozvao predsjednika Đukanovića da posjeti Berlin i bude njihov gost”.

“Vijesti” su nakon dva dana elektronskom poštom pitale Krihbauma da li je Đukanovića u Berlin pozvao kao privatno lice, kao član vladajuće Hrišćansko demokratske unije, u ime Bundestaga ili kao predsjednik skupštinskog Odbora za poslove EU.

Šta je Krihbaum prvo rekao

Šef Krihbaumove kancelarije Karsten Buholc je sa zvanične mejl adrese njemačkog poslanika tada odgovorio da je “sastanak Đukanovića i Krihbauma bio u utorak u Podgorici i da nikakav susret u Berlinu nije planiran”.

“Vijesti” su nakon toga Buholcu poslale dio Vladinog saopštenja u kojem se navodi da je “Krihbaum pozvao predsjednika Đukanovića da posjeti Berlin i bude njihov gost” i pitale da li je to tačno.

U narednom mejlu koji je stigao sa iste adrese iz Berlina, a koji potpisuje Marija Elizabet Roter se navodi:”Samo da pojasnimo.Krihbaum nije uputio zvaničan poziv Đukanoviću jer prema protokolu jedino predsjednik Bundestaga može pozvati zvaničnika iz druge zemlje. Ali, Krihbaum je izrazio nadu da bi mogli bi nastave dijalog u Berlinu.”

“Vijesti” su istog dana i pres službi Bundestaga uputile pitanje da li je Krihbaum pozvao Đukanovića u ime Bundestaga, ali njihov odgovor nijesu dobile.

Pitanje “da li je njemački poslanik pozvao premijera u ime kancelarke Angele Merkel” istog dana je poslato pres službi Savezne vlade koja je saopštila: “Njemačka vlada nije uključena u poziv Đukanoviću. Krihbaum je predsjednik Odbora za evropske poslove Bundestaga. Moguće da je on pozvao Đukanovića sa te funkcije” i “Vijestima” poslala kontakt Bundestaga. I CDU čija je Merkel predsjednica, a Krihbaum član, pojasnila je da ne mogu odgovoriti pojašnjavajući da je to pitanje za pres službu Savezne vlade.

Ni Đukanović ne očekuje poziv iz Berlina

Premijer Đukanović je juče informaciju koju su objavile “Vijesti” da ga Krihbaum nije pozvao da posjeti Berlin nazvao glupostima.

“Ne komentarišem gluposti. Kao što znate, u ovih 20 i kusur godina iz mog kabineta se nije pojavilo saopštenje koje do u tančinu nije odrazilo ono sto je sadržina razgovora. Tako je i ovog puta. Koliko sam u toku, stigla je potvrda toga i sa njemačke strane”, rekao je Đukanović.

Govoreći o tome da li očekuje poziv Krihbauma, premijer je rekao da ne očekuje nijedan poziv. “Vrlo pomno radim kao predsjednik Vlade u Crnoj Gori i tome sam posvećen. Oni koji smatraju da imaju potrebu da pozovu bilo kog zvaničnika iz Crne Gore, oni će se oko toga oglasiti kada za to budu imali potrebe. A moja i uloga drugih iz Crne Gore je da sudimo o tim pozivima, da ih najčešće prihvatimo i da doprinesemo boljem razumijevanju onog što je dinamika života u Crnoj Gori. Imamo vrlo intenzivnu komunikaciju sa Berlinom, dragocjena je njihova podrška na putu evroatlantskih integracija”, rekao je Đukanović.

Otkad se to “demanti” dostavlja ambasadi

Mediji, koji prethodno nijesu objavili informaciju iz “Vijesti”, i Vladin biro su nakon toga objavili da je “Krihbaum demantovao pisanje 'Vijesti'” i dostavio ambasadi Crne Gore u Berlinu 'demanti'.

„Prilikom razgovora sa gospodinom predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem prošlog utorka uputio sam mu otvoren poziv da nastavimo naš dijalog u Berlinu, bilateralno i u okviru zasjedanja Odbora za poslove EU. Svaka drugačija tvrdnja je netačna. Veoma se radujem sljedećem susretu sa gospodinom Đukanovićem “.

U njihovom saopštenju se navodi i da je ambasada Crne Gore u Berlinu informisana da je demanti dostavljen i ambasadi Njemačke u Podgorici.

Pri tom se iz Krihbaumovog saopštenja vidi da nije upućeno nikome, odnosno da je upućeno “svima kojih se to može ticati”. Neobično je i što je njegov “demanti” navodno poslat ambasadama, a ne mediju koji je objavio vijest.

“Vijesti” su juče Krihbaumovoj kancelariji poslale link sa objavljenim tekstom i njihovim precizno prenesenim odgovorima, kao i “demanti njemačkog političara koji je poslala Vlada”.

“Ako je njegov 'demanti' korektno prevela ambasada Crne Gore u Berlinu, molim Vas pojasnite razliku između rečenica 'otvoren poziv da nastavimo naš dijalog u Berlinu, bilateralno i u okviru zasjedanja Odbora za poslove EU' kako se navodi u Krihbaumovom 'demantiju' nasuprot rečenicama 'prema protokolu jedino predsjednik Bundestaga može pozvati zvaničnika iz druge zemlje' i 'Krihbaum je izrazio nadu da bi mogli da nastave dijalog u Berlinu' kako je glasilo Vaše objašnjenje u ranijem odgovoru. Ukoliko smo mi pogriješili, zašto 'demanti' nijeste poslali nama. Molim Vas, pojasniti što se dogodilo”, navodi se u mejlu koji su “Vijesti” juče uputile Krihbaumu, ali odgovor nijesu dobile.

Bonus video: