Đukanović: Ne bojim se protesta

On je istakao da nije neophodno van institucija pokušavati da se obavi nešto što se možeobaviti u institucijama sistema
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.04.2013. 14:10h

Premijer Milo Đukanović rekao je da se ne plaši eventualnih protesta opozicije zbog toga što ne priznaju rezultate predsjedničkih izbora, navodeći da je izborni proces završen.

"Legitimno pravo učesnika izbora je da provjere svoje sumnje. Očigledno tijesan rezultat na izborima pojačava sumnje. Zbog toga se kao predsjednik Vlade, ali i stranke koja je imala svog kandidata, zalažem da se u okviru insitucija sistema provjeri svaka sumnja. To je jedini put koji će nam garantovati u finalu verifikovan demokratski iskaz volje građana Crne Gore", rekao je Đukanović novinarima u parlamentu.

Đukanović nije pozvan u Berlin >>>

On je istakao da nije neophodno van institucija pokušavati da se obavi nešto što se možeobaviti u institucijama sistema.

"Bilo bi sporno da bilo ko od strane državnih struktura osporava svakom ko sumnja da svoje sumnje provjeri. Potencijalno je moguće da se provjeri svaki birački listić svakog učesnika na izborima. Valjda nam je u ineteresu da otklonimo sumnje i da tačno znamo kako su glasali građani Crne Gore", rekao je premijer, navodeći da se nada da "niko nema ideju da van institucija manjinu pretvori u većinu, i obratno, jer to ne bi bio demokratski iskaz volje građana".

Vlada će, rekao je on, obezbijediti svakome ko ima sumnju da je i provjeri i garantovati "red, sigurnost i da demokratski iskaz volje građana bude ono što će opredijeliti svake izbore".

Komentarišući najavu posjete visoke predstavnice Evropske unmije Podgorici, Đukanović je rekao da je to za sada najava dolaska.

Komentarišući razmijenjene poruke sa koalicionim partnerom u izbornoj noći i nakon izbora, Đukanović je rekao da nije bilo nikakvih oštrih izjava

"Ono što ja imam kako najavu je da to seže značajno ranije u odnosu na predsjedničke izbore. Znači, nema baš nikakve veze sa predsjedničkim izborima. To je po kalendaru razgovora koje EU i njeni zvaničnici imaju sa zemljom u procesu pregovora", rekao je Đukanović, očekujući da će to biti jedan od sadržajnih razgovora sa predstavnicima EU.

On je rekao da bi Eston u Podgoricu trebalo da doputuje u ponedjeljak, ali da jos uvijek nema finalnu najavu, jer je proces usaglasavanja u toku.

Govoreći o bojkotu opozicije, Đukanović je rekao da je to nešto što je već viđeno kad je u pitanju demokratska volja građana.

Ti napori su, rekao je on, uvijek bili osuđene na propast.

"Koliko god bile neprijatne istine koje čujete od građana, kroz demokratski iskaz njihove volje, nama kao ljudima koji ueestvujemo u izborima ostaje samo da ih prihvatimo. Zaista mislim da nema potrebe van instituicija traziti odgovore koji stoje u institucijama", rekao je Đukanović.

On je duboko uvjeren da će se svi nakon emocija dozvati razumu, navodeći da potencijalno postoji mogucnost da se provjeri svaki glasački listic.

"Crna Gora je demokratska drzava, moze se izrazavati volja i institucionalno i vaninstitucionalno, ali se mora postovati pravni red, sigurnost i demokratska volja gradjana Crne Gore" rekao je Đukanović.

Govoreći o tome da li očekuje poziv Krihbauma, premijer je rekao da ne očekuje nijedan poziv

Komentarišući razmijenjene poruke sa koalicionim partnerom u izbornoj noći i nakon izbora, Đukanović je rekao da nije bilo nikakvih oštrih izjava.

"Ja kontrolišem svoje izjave, nisam rekao nista u revoltu i euforiji, nista sto sam smatrao da odudara od činjeničnog stanja. Te ocjene nipošto ne dovode kvalitet međustranačke saradnje u okviru saradnje. Nije nista novo da se mi razlikujemo u odnosu na kvalitete kandidata DPS, ta razlikovanja smo razmijenili tokom kampanje, a izbori su rezultirali pobjedom našeg kandidata" rekao je Đukanović, navodeći da nista od toga ne ugrožava koaliciju koja je Crnoj Gori donijela dosta toga dobrog.

Što se tiče KAP-a, Đukanović je rekao da ostaje pri ranijem stavu koji je DPS izložio javnosti.

"Sada je na drugima da sude o tom predlogu, da ga prihvate ili da ga u skladu sa svojim nadležnostima preformulišu, ali kroz naše podsjećanje da svi moramo biti spremni da preuzmemo odgovornost za ono što usvajamo" poručio je Đukanovic.

Odgovarajući na pitanje kako komentariše pisanje Vijesti o tome da ga predsjednik Odbora za poslove Evropske unije u njemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum nije pozvao da posjeti Berlin Đukanović je rekao: "Ne komentarisem gluposti. Kao što znate u ovih 20 i kusur godina iz mog kabineta se nije pojavilo saopštenje koje do utančinu nije odrazilo ono sto je sadržina razgovora. Tako je i ovog puta. Koliko sam u toku, stigla je potvrda toga i sa njemačke strane, rekao je Đukanović.

Govoreći o tome da li očekuje poziv Krihbauma, premijer je rekao da ne očekuje nijedan poziv.

"Vrlo pomno radim kao predsjednik Vlade u Crnoj Gori i tome sam posvećen. Oni koji smatraju da imaju potrebu da pozovu bilo kog zvaničnika iz Crne Gore oni će se oko toga oglasiti kada za to budu imali potrebe. A moja i uloga drugih iz Crne Gore je da sudimo o tim pozivima, da ih najčešće prihvata i da doprinesu boljem razumijevanju onog sto je dinamika života u Crnoj Gori. Imamo vrlo intenzivnu komunikaciju sa Berlinom, dragocjena je njihova podrška na putu evroatlantskih integracija. Sa Kirhbaunom sam imao odličnu komunikaciju prije neki dan u Podgorici" zaključio je Đukanović.

Bonus video: