Đukanović nije pozvan u Berlin

U odgovoru Karstena Buholca, šefa Krihbaumove kancelarije, navodi se da nikakav susret u Berlinu nije planiran
60 pregleda 0 komentar(a)
Ginter Krihbaum, Foto: Bundestag.de
Ginter Krihbaum, Foto: Bundestag.de
Ažurirano: 12.04.2013. 08:38h

Predsjednik Odbora za poslove Evropske unije u njemačkom Bundestagu Ginter Krihbaum nije pozvao predsjednika Vlade Mila Đukanovića da posjeti Berlin, kako je to saopšteno iz kabineta crnogorskog parlamenta nakon njihovog nedavnog sastanka u Podgorici.

To je “Vijestima” saopšteno iz Krihbaumove kancelarije u Bundestagu.

U odgovoru Karstena Buholca, šefa Krihbaumove kancelarije, navodi se da nikakav susret u Berlinu nije planiran.

“Krihbaum nije uputio zvaničan poziv Đukanoviću jer prema protokolu jedino predsjednik Bundestaga može pozvati zvaničnika iz druge zemlje. Krihbaum je samo izrazio nadu da bi mogle bi nastave dijalog u Berlinu... Nikakav sastanak nije zakazan u Berlinu”, navodi se odgovoru.

I u pres službi Savezne vlade “Vijestima” je rečeno da kancelarka i liderka Hrišćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel nije učestvovala u pozivanje Đukanovića.

“Njemačka Vlada nije uključena u poziv Đukanoviću. Krihbaum je predsjednik Odbora za evropske poslove Bundestaga. Moguće da je on pozvao Đukanovića sa te funkcije”, navodi se u odgovoru.

Krihbaum, funkcioner CDU, boravio je u utorak u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori gdje se pored Đukanovića, sastao i sa šefom parlamenta Rankom Krivokapićem, ministrom pravde Duškom Markovićem, predsjednikom skupštinskog Odbora za evropske integracije Slavenom Radunovićem i crnogorskim novinarima.

Iz Đukanovićevog kabineta je tada saopšteno da je “Krihbaum ukazao na snažnu podršku njemačkog parlamenta Crnoj Gori u procesu evropskih integracija i pozvao predsjednika Đukanovića da posjeti Berlin i bude njihov gost”.

Iz premijerovog kabineta je sinoć, na pitanje “Vijesti”, saopšteno:

“Saopštenje izdato nakon sastanka(Đukanovića i Krihbaum a) odražava sadržaj razgovora , a zvanični pozivi za posjete se,kako je to uobičajeno upućuju u formalnom smislu diplomatskim putem u skladu sa međunarodnom praksom”.

Krihbaum i Đukanović, saopšteno je tada iz Vlade, razmijenili su mišljenja i o završenim predsjedničkim izborima uz zajedničku ocjenu da je izborni proces protekao u fer atmosferi i regularnoj proceduri.

Krihbaum je, međutim, u razgovoru sa crnogorskim novinarima rekao da on ne može da ocjenjuje da li su izbori regularni i da će Bundestag to razmatrati na osnovu izvještaja OEBS-a, Evropske komisije i drugih institucija, kada bude odlučivao o sljedećem koraku Crne Gore na putu ka EU.

Đukanović nikada nije bio u službenoj posjeti Berlinu od sticanja nezavisnosti, za razliuku od svog prethodnika Igora Lukšića koga je ugostila kancelarka Merkel prije isteka 100 dana rada njegove Vlade, u martu 2011.

Bonus video: