PUNO NEDOSTATAKA

Drobnič: Ne vjerujem da će Crna Gora ući u EU za vrijeme mandata Vlade

"Ako do toga dođe u mandatu naredne Vlade kakva god da ona bude, biće to dobar rezultat"
21 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2013. 15:13h

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasador Mitja Drobnič kazao je da Crna Gora „postigla određeni napredak“ kada je u pitanju ispunjavanje evropskih standarda, ali i naglasio da „ima još puno nedostataka“.

On je na panel diskusiji „Crna Gora u procesu evropskih integracija“ koja je priređena u Tivtu, iznio lično mišljenje da naša država neće tako brzo postati punopravna članica Unije, odnosno da se to sigurno neće desiti do kraja mandata ove Vlade.

„Mi u pravilu izbjegavamo da se izražavamo o tim projekcijama vremena kada će neko postati članom EU jer je to teško predvidjeti. To zavisi od brzine procesa koji su u rukama same Crne Gore,a ne od nas u EU. Lično mislim da se to neće završiti u mandatu ove Vlade, a ako do toga dođe u mandatu naredne Vlade kakva god da ona bude, biće to dobar rezultat", kazao je Drobnič.

Na pitanje odbornika NOVE u SO Tivat Sava Klakora „da li će EU imati uticaj u riješavanju političke krize u Crnoj Gori nastale na predsjedničkim izborima, ili će i dalje pilatovski prati ruke od problema kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori", Drobnič je odgovorio da se EU „neć miješati u unutrašnjo-politička pitanja Crne Gore“.

„Mi osjećamo ta velika očekivanja dijela ovdašnje javnosti da EU riješava neke stvari, da EU sa svojim uticajem, pomogne da se neke stvari, neki problemi koji su inače, političke prirode i koje ova država treba sama da riješi, da ih mi riješavamo. Treba medjutim jasno znati da se EU neće miješati u unutrašnje političke poslove Crne Gore i da neće riješavati političke probleme koje moraju riješavati partije izmedju sebe. Riješevanje tih problema je znak neke zrelosti cijele države i društva, ali to ne znči i da je EU pasivna. Mi naime, upozoravamo u svakom slučaju gdje praksa i situacije odstupaju od evropskih političkih, ekonomskih i drugih kriterijuma. Ako se od toga odstupa, mi to jasno kažemo ali je odgovornost Vlade i opozicije da oni to riješavaju", kazao je ambasador Drobnič ističući da to EU nije radila ni ranije u sličnim situacijama u drugim državama koje su u medjuvremenu postale članice.

„EU posmatra da li država kandidat za članstvo,ispunjava uslove. Riješavanje tih problema je jedan od tih uslova", podvukao je Drobnič ističući da je Brsel jako zainteresovan za napredak svake države na Starom kontinentu.

„Crna Gora je momentalno jedina „priča o uspjehu“ u regionu i nama bi bilo teško da se ta „priča o uspjehu“ bilo kako zaustavi ili uspori", istakao je briselski dilomata naglašavajući da Crna Gora, ako uskoro ne otvori poglavlja 23 i 24, može relativno brzo doći u situaciju da se postupak njenog približavanja EU uspori ili čak zaustavi, jer pravila Brisela nalažu da države-kandidati, mogu prije poglavlja 23 i 24, otvoriti i zatvoriti maksimalno četiri od ukupno 35 poglavlja sa kojima pregovaraju sa administracijom EU.

„Crna Gora je već jedno poglavlje otvorila i zatvorila, a 26.aprila će se vjerovatno otvoriti još jedno novo poglavlje. Ključno je medjutim, da se ispune uslovi za otvaranje poglavlja 23 i 24, kao i da dodje do ustavnih promjena koje će dovesti do nezavisnosti sudstva. EU od Crne Gore očekuje daće se nezavisnost sudstva upisati u Ustav jer ako to figurira samo u nekom zakonu, to političar lako mogu promojeniti prostom većinom.

Ustav promijeniti je teško, ali je to znak zrelosti države za sprovodjenje ostalih neophodnih promjena na putu evropskih integracija. Ovo do sada je sve bilo relativno lako i produkt političkih procjena, ali će od sada biti jako, jako puno posla jer na dnevni red tek dolaze pravi problemi.“- kazao je Drobnič poručujući da je nezavisno sudstvo i vladavina prava, uz demokratiju i tržišnu ekonomiju, temelj na kojem počiva EU i da oko toga neće biti kompromisa.

Galerija