Male šanse da će DPS nakon 15 godina sa SDP tražiti novog partnera

Predsjednik upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk smatra da se nove turbulencije u vladajućoj koaliciji mogu očekivati
31 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 16:47h

Iako su čelnici Demokratske partije socijalista (DPS) juče nižim tonom analizirali ponašanje Socijaldemokratske partije (SDP) na predsjedničkim izborima, teško je očekivati da će birane riječi ublažiti sve brojnija neslaganja koalicionih partnera.

Temperaturu u vlasti, koju u drugoj polovini godine čekaju izbori u Mojkovcu, na Cetinju, moguće i u Podgorici, mogle bi već narednih dana podići skupštinske rasprave o KAP-u i aferi “Snimak” o kojima koalicione partije, baš kao i u slučaju predsjedničkog kandidata, ne dijele isto mišljenje.

Predsjednik upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk smatra da se nove turbulencije u vladajućoj koaliciji mogu očekivati, ali da još neće biti brzih i teških odluka.

“Teško je vjerovati da najnovija dešavanja neće ostaviti ozbiljan trag u odnosima dviju stranaka. Vrlo je moguće da će DPS pokušati da izazove polarizaciju unutar SDP-a po pitanju odnosa sa većom koalicionom strankom”, smatra Muk.

Da je sve manje spreman da toleriše ponašanje manjeg koalicionog partnera, predsjednik DPS-a Milo Đukanović je pokazao kada je u izbornoj noći optužio socijaldemokrate da su aktivno učestvovale u kampanji Miodraga Lekića i radili protiv “naše politike proevropskog hoda Crne Gore”.

Dva dana kasnije premijer je na ekonomskom forumu u Mostaru kazao da nema potrebe za raskidanjem koalicije jer DPS i SDP povezuju programska opredjeljenja koja su u skladu sa najvećim državnim interesima.

Da predsjednički izbori neće ugroziti koaliciju juče je ustvrdio i Vujanović, iako je uoči predsjedničkih izbora savjetovao stranačkog šefa da sa Rankom Krivokapićem razgovara o budućnosti koalicije. On je SDP-u prigovorio zbog podrške Lekiću, pojašnjavajući da su dvije partije i ranije male nesuglasice oko brojnih važnih pitanja.

Na istim talasima sa DF i Pozitivnom, SDP bi se mogao naći i tokom rasprave o sazivanju anketnog odbora povodom afere “Snimak”

S druge strane, potpredsjednik SDP-a Raško Konjević kazao je da su odnosi u koaliciji poljuljani već godinu i po dana ali da će se novi problemi rješavati razgovorima, te da Vlada nije ugrožena. On je rekao da je koalicija probleme uvijek rješavala dijalogom.

“Ako dogovora ima treba vidjeti na čemu se zasniva, a ako ne, onda znamo kakve su procedure”, rekao je Konjević.

Da predsjednički izbori neće biti posljednji talas koji će zaljuljati koalicioni brod, mogla bi pokazati rasprava o predlogu Vlade da država preuzme KAP kojem se, uz opoziciju mimo SNP-a, protive i socijaldemokrate koji smatraju da u fabrici treba uvesti stečaj. Oni su se do sada oštro protivili Đukanovićevoj namjeri da preuzime fabriku, njene dugove i plati 40 miliona ruskom vlasniku da ode.

Na istim talasima sa DF i Pozitivnom, SDP bi se mogao naći i tokom rasprave o sazivanju anketnog odbora povodom afere “Snimak”. Takav zahtjev već je na matičnom odboru podržao poslanik SDP-a Džavid Šabović, i pored otvorenog protivljenja većeg koalicionog partnera. Naravno, rasplet o budućnosti KAP-a i afere “Snimak zavisi od toga da li će opozicija bojkotovati parlament.

Iako ne očekuje da Krivokapić promijeni stav prema tim pitanjima, Muk smatra da je mnogo izvjesnije da koalicioni partneri nastave zajedno.

Eventualni raskid, smatra on, značio bi i nepovratne promjene i tranziciju vlasti: “DPS će pristajati na SDP jer trenutno nema drugog izbora. Ne vidim drugog potencijalnog koalicionog partnera za njih. Ukoliko bi se neka opoziciona stranka odlučila da odigra zamjenu za SDP, mislim da bi to bila prevara njihovog biračkog tijela i političko samoubistvo”.

On ističe da je zakidanjem 30. 000 glasova predsjedničkom kandidatu DPS-a Krivokapić pokazao većem koalicionom partneru realnu snagu, ali da je nejasno da li socijaldemokrate imaju snage da odigraju i istorijsku ulogu u stvaranju uslova za demokratsku tranziciju vlasti.

U tome je, prema njegovom mišljenju, važna uloga opozicije koja mora uraditi više od pukog pozivanja SDP-a da napusti vlast.

“To podrazumijeva da se i sama opozicija mora mijenjati i otvarati snažniju mogućnost da se SDP bez bojazni za sopstveni politički identitet približi opozicionim partijama. U jednom trenutku opozicija će možda biti u prilici da ponudi niz političkih ustupaka, pa zašto ne i političkih privilegija, ukoliko želi da SDP do kraja otvori novu stranicu u svom političkom djelovanju”, tvrdi Muk.

Mugoša miran jer se šef ne odriče saradnika

Iako su očekivanja da nakon lošeg izbornog rezultata u Podgorici, zarad smirivanja strasti u koaliciji, Đukanović žrtvuje podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugošu, Muk tvrdi da se to neće desiti.

Mugoša je uz Vujanovića u DPS-u vodio najotvoreniju kampanju protiv SDP-a, zagovarajući raskid političkog braka sa SDP-om. To je i potvrdio u Podgorici obezbijedivši većinu odbornicima Narodne stranke i Demokratske srpske stranke. Da mu to socijaldemokrate nijesu oprostile ni nakon više od godine juče je potvrdio Konjević navodeći da je Vujanović podržao podgrički DPS.

“Podržao ih je da vladaju sa ekstremnim prosrpskim partijama. Tada nijesam čuo od Vujanovića da je to odustajanje od prinicipa i politike DPS-a”, kazao je on.

Ipak Muk pojašnjava da ne treba očekivati Mugošin odlazak prije kraja mandata, jer se lider DPS-a ni do sada nije odricao partijskih saradnika zbog zahtjeva koalicionih partnera.

“DPS stoji na stanovištu da u koalicijama svako bira svoje kadrove za javne funkcije. Odustajanje od tog principa moglo bi da dovede do posljedica po unutrašnju stabilnost DPS-a”.

Galerija

Bonus video: