Bulatović: Vlast u policiji i tužilaštvu svjesno stvara neregularne situacije

"Jasno se vidi da je riječ o klasičnoj i očiglednoj trgovini DPS i SDP, u borbi za uticaj na svakom punktu i segmentu države", rekao je Bulatović.
323 pregleda 8 komentar(a)
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Predrag Bulatović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.04.2013. 12:41h

Ambijentom u kome su na čelu Uprave policije i Vrhovnog državnog tužilaštva vršioci dužnosti, vlast svjesno stvara neregularnu i neprihvatljivu situacija u okviru ključnih institucija za borbu protiv kriminala i korupcije, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta Predrag Bulatović.

Vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić danas ističe mandat, a njen dosadašnji zamjenik Veselin Vukčević, biće ubuduće vršilac dužnosti (v.d.) u toj instituciji.

Bulatović je naveo da za v.d. stanje u te dvije institucije, i pojedini odgovorni ljudi iz vlasti kažu da nije dobro.

Bulatović je rekao da je poruka sa v.d. stanjem - da kad nemate pun kapacitet institucija, možete reći da rezultati izostaju i zbog toga

Bulatović je kazao da je ključni zahtjev Evropske komisije (EK) ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23 i 24, posebno u borbi prtiv kriminala i korupcije, navodeći da je izvještaj o skriningu u odnosu na ta dva poglavlja veoma kritički intoniran.

"Imamo i spregu organizovanog kriminala sa vlašću, ali i korupciju na visokom nivou, kako je ocijenila EK. Nemamo procesuirane slučajeve, a konstatacija je da je to i zbog političkog uticaja na institucije koje tim treba da se bave, prije svega-policije i tužilaštva", ukazao je on.

Bulatović je podsjetio da je povodom Zakona o unutrašnjim poslovima, dugo trajao »rat« između te dvije partije, zbog čega je, kako je rekao, nastupilo v.d. stanje u policiji.

"Imamo činjenicu da odlukama Apelacionog suda padaju odluke nižih sudova u pitanju organizovanog kriminala i pranja novca, posebno kada su u pitanju grupe koje se bave prometom droge i zločinačkim udruživanjem"

Bulatović je rekao da je poruka sa v.d. stanjem - da kad nemate pun kapacitet institucija, možete reći da rezultati izostaju i zbog toga.

"Odgovornost za sve ovo je direktno u vrhu DPS-a i SDP-a, odnosno u vrhu Vlade na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem", ocijenio je on.

Bulatović je naveo da je očigledno da je uslov za otpočinjanje pregovora, da se za poglavlja 23 i 24, imaju vidljivi rezultati.

"Šta više cijeli evropski tok zavisi od rezultata u tim poglavljima. Moram da primijetim da vlast Crne Gore u ovom trenutku svjesno šalje signale da joj se ne žuri sa integracijama, odnosno poruka je da to za Vladu sada nije prioritetno", rekao je on.

Crna Gora se, kako je naveo, nakon izbora nalazi u političkoj krizi, što je veoma loša poruka.

"Imamo činjenicu da odlukama Apelacionog suda padaju odluke nižih sudova u pitanju organizovanog kriminala i pranja novca, posebno kada su u pitanju grupe koje se bave prometom droge i zločinačkim udruživanjem, a nema ni poželjnih ustavnih i zakonskih promjena koje EK traži", kazao je Bulatović.

On je rekao da to upućuje na poznat stav Fronta- da u Crnoj Gori nema politilke volje za borbu protiv kriminala i korupcije, "posebno kada je riječ o korupciji koja je uzrok većeg obima organizovanog kriminala u našoj državi, u poređenju sa drugima".

Bonus video: