Podgoričani kaznili Mugošu zbog djela i naravi

U SNP-u smatraju da je gradonačelnik odgovoran za loš izborni rezultat, u DPS-u krive "medijski rat" i koalicionog partnera - SDP
18 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 09:15h

Podgoričani su na minulim predsjedničkim izborima “kaznili” gradonačelnika Miomira Mugošu sa nešto više od 5.000 glasova, jer za periferiju grada nije učinio ništa i zato što su mu lični interesi bili važniji od potreba građana, ocijenio je predsjednik kluba odbornika SNP-a Vladimir Vujović.

On je istakao da da sudbina vlasti u Podgorici nije u rukama DPS-a, već odbornika koji čine matematičku većinu u gradskom parlamentu.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a Momčilo Vujošević, međutim, smatra da je lošem izbornom rezultatu Filipa Vujanovića “kumovao” medijski rat koji se vodi protiv politike DPS-a i koalicioni partner na državnom nivou - SDP.

“Vlast u Podgorici funkcioniše bez problema i dok se ne stvore uslovi za održavanje prijevremenih izbora nema potrebe za raspisivanjem istih. Kad budu ispunjeni uslovi, izbori za lokalni parlament će biti raspisani, bilo prijevremeni, bilo redovni”, kazao je Vujošević “Vijestima”.

Predsjednik kluba odbornika NOVE Goran Radonjić ocijenio je, međutim, da većina ljudi na svojoj koži osjeća nepravdu, vidi korupciju i svjesna je ekonomskog sunovrata.

“Na drugoj strani, zloupotrebe i bahatost vlasti, bezidejnost i gaženje institucija ne daju se više sakriti. Nema čak ni fiktivnog započinjanja radova, niti otvaranja objekata, makar i nezavršenih. Ostala je sve ogoljenija borba za očuvanje privilegija”, kazao je Radonjić.

Kandidat opozicije Miodrag Lekić osvojio je na izborima oko 5.000 glasova više nego Vujanović. Da vladajuća koalicija više nema većinu u Podgorici, pokazali su i rezultati parlamentarnih izbora, održanih u oktobru prošle godine.

Vujović smatra da je za loš izborni rezultat kriva pogubna politika vlasti, ocijenivši da je za sve što je rađeno u Podgorici najodgovorniji gradonačelnik.

“Ne možemo reći da je samo jedan čovjek odgovoran. Kriva je lokalna vlast, ali narav gradonačelnika je do te mjere uticala na te stvari... Njegova poznata tvrdoglavost i riješenost da se ne čuje glas onih koji znaju u kom pravcu treba da se razvija Podgorica”, pojasnio je Vujović.

On smatra da su Mugošu kaznili prvenstveno građani sa periferije, gdje, za razliku od centra grada, ništa nije urađeno.

“Po kiši treba prošetati Podgoricom. Vidite lijepi centar, ali na kilometar od njega su ogromne rupe. Zato je u Maslinama, Proleteru i drugim prigradskim naseljima duplo više glasova osvojila opozicija. Mugošu su kaznili i građani iz centra grada, ali mnogo više oni sa periferije”, ocijenio je Vujović.

Vranići nakon obilnih kiša

U prilog Mugoši, kako smatra Vujović, ne ide ni to što mnogi obećani projekti nijesu završeni, a i oni koji jesu su koštali “duplo više od planiranog”.

"Poslije tako duge vlasti, građani Podgorice osjećaju da trpe neposredne posljedice jedne neodgovorne vlasti. Za tu vlast se ne može reći da ništa ne radi, već da radi određene stvari, ali tako što ne može da odvoji lični interes od opštinskog. Na žalost građana, taj opšti interes uvijek bude u drugom planu”, kazao je Vujović.

Vujošević je pak istakao da su predsjednički izbori održani u vremenu teške ekonomske situacije, ocijenivši da je Podgorica u prvoj deceniji 21.vijeka imala ekonomski i svaki drugi razvoj na kojem bi joj pozavidjeli svi gradovi iz regiona.

Vanredni izbori nijesu izvjesni

Skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada ipak nije realno, jer je teško očekivati da bi to podržali odbornici NS i DSS Slaviša Guberinić i Dragan Ostojić i nezavisni odbornik Boban Vujačić.

Bez njihovih glasova takva odluka ne bi mogla da bude donesena, čak i ako bi svi odbornici opozicije, uključujući i SDP, glasali za skraćenje mandata.

Guberinić, koji redovno podržava odluke vlasti, prekinuo je vezu čim je čuo pitanje novinarke "Vijesti" da li smatra da je za loš rezultat predsjedničkog kandidata DPS-a kriva loša politika Mugoše. Nakon toga, Guberinić je isključio telefon.

Vujović je kazao da predlog odluke o skraćenju mandata još nije potpisalo nekoliko odbornika koji, iako su sa liste "Bolja Podgorica - bolja Crna Gora", podržavaju lokalnu vlast.

Iz SNP-a su početkom januara poslali predlog predstavnicima opozicionih partija i nezavisnim odbornicima.

“Da li će ovaj izborni rezultat uticati na one koji na neki način obezbjeđuju opstanak ove vlasti, to ćemo u narednim danima saznati. Sad sve zavisi od veoma malog broja odbornika”, kazao je Vujović.

Radonjić smatra da je odavno vrijeme za vanredne izbore, ali da očekuje da će vlastodršci nastaviti da odlažu trenutak suočavanja sa neminovnim.

“Zato što je njihova vlast nelegitimna, i što nije za dobro građana, nego za ličnu korist. Svejedno, taj trenutak suočenja sa izbornom voljom dolazi, i doći će brže nego što sada izgleda”, kazao je Radonjić.

I pored obećanja da će se kasnije javiti, predsjednik kluba odbornika SDP-a Đorđe Suhih juče nije odgovarao na pozive i sms poruke “Vijesti”. Suhih je ranije kazao da će odbornici SDP-a podržati predlog o skraćenju mandata.

Galerija

Bonus video: